Melkert overleeft ESF-affaire probleemloos

Nederland is op alle niveau's slordig omgegaan met de subsidies uit het Europees Sociaal Fonds,maar van een omvangrijk misbruik van de ESF-gelden is geen sprake. Dat stelt de commissie-Koning in het rapport over de besteding van de ESF-gelden in de jaren 1994-99. Volgens Koning is niets gebleken van omvangrijke fraude en bestaat er geen twijfel dat de subsidies volgens de Europese normen goed zijn gebruikt.

Wel schoot de Arbeidsvoorziening als aanvrager en uitvoerder van projecten "ernstig tekort" en had Sociale Zaken geen greep op de uitvoering en liet zij na actief toezicht uit te oefenen.

Melkert blij

PvdA-fractieleider Melkert is blij met het rapport van de commissie-Koning. In een reactie zei hij op felle toon dat de feiten zijn integriteit bevestigen. De "suggestieve berichten" waarin zijn intenties in twijfel werden getrokken, hebben hem "zeer geraakt".

Melkert onderstreepte dat het Europese geld effectief voor de bestrijding van de werkloosheid is gebruikt. Wel erkent hij dat zijn ministerie tekortschoot bij de controle op de bestedingen.

Er werd vooral met het oog op Melkerts positie gespannen uitgekeken naar het rapport. Niets lijkt zijn benoeming als PvdA-leider nu nog in de weg te staan