Doedelzakspeler mogelijk doelwit neo-nazi's

Een doedelzakspeler uit Millingen a/d Rijn is mogelijk het doelwit van neonazistische acties. Zijn auto is in brand gestoken en onbekenden hebben geïnformeerd naar zijn persoonlijke omstandigheden. Dat heeft de politie in het Duitse Kleve bevestigd.

De man heeft zich waarschijnlijk de woede van onbekenden op de hals gehaald door vorige week bij het Britse geallieerde kerkhof in Kleve te spelen ter nagedachtenis van Schotten, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Een Duitse man sprak hem aan en eiste dat hij nationaal-socialistische liederen zou spelen. Toen de Millingenaar dat weigerde vertrok de onbekende man.

Even later stond de auto van de doedelzakspeler in brand. Uit onderzoek bleek dat het schuifdak van de auto geforceerd was en dat er een brandend voorwerp naar binnen was gegooid. De doedelzakspeler deed aangifte bij de politie in Kleve, die hem enkele dagen later liet weten dat onbekenden geprobeerd hadden zijn kenteken na te trekken.

De Kleefse politie heeft de zaak overgedragen aan de speciale antiterreurbrigade van de Duitse Kriminalpolizei in Krefeld omdat het mogelijk om bedreigingen uit de rechts-extremistische hoek gaat. Ook de politie in Millingen aan de Rijn is geïnformeerd.