China confisceert foto's Clinton

De Chinese douane heeft 16.000 exemplaren van een boek met foto's van de Amerikaanse president Bill Clinton in beslag genomen omdat Clinton op een van de foto's de hand schudt van de Dalai Lama. De drukker van het boek in Hongkong, Palace Press International, heeft dat bekendgemaakt.

In China zijn alle publicaties over de in ballingschap levende Tibetaanse leider verboden, om zijn populariteit in Tibet de kop in te drukken. Sinds de Dalai Lama in 1959 uit Tibet vluchtte tijdens een mislukte opstand tegen de Chinese overheersing, wordt hij beschouwd als een bedreiging voor de invloed van China in Tibet.

In De jaren van Clinton, uitgegeven door Callaway Editions in New York, staan meer dan 200 foto's van Robert McNeely, de officiele fotograaf van Clinton van 1992 tot 1998. Op de gewraakte foto ontvangt Clinton de Dalai Lama in het Witte Huis. Het boek is in Hongkong gedrukt en zou in China worden ingebonden.

Een medewerker van de Chinese overheidsafdeling van staatspers en publicaties verklaarde dat het boek in beslag is genomen omdat geen toestemming is gevraagd voor het inbinden van het boek.

Palace Press International is van plan om opnieuw 16.000 exemplaren te drukken en die in Hongkong te laten inbinden.