DVD's kraken & copieëren verboden!

-B.M.G- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De rechtszaak ging eigenlijk tussen de acht grootste filmstudio's uit Hollywood en de online uitgever 2600.com. Die laatste had op zijn website links gemaakt naar software om de code van dvd's te breken. Die DeCSS-code is een beveiliging tegen het kopiëren.

De advocaat van 2600.com beriep zich op de vrijheid van meningsuiting, maar de rechtbank verwierp dit argument. Volgens advocaat Leon Gold van Motion Picture Association of America, is het kopiëren van dvd's een inbreuk op het copyright. Het publiceren of het linken naar de DeCSS-code op internet is een schending van de Digital Millennium Copyright wet van 1998.

In januari verbood de rechter 2600.com al om de DeCSS-code op de eigen website te publiceren. Sindsdien heeft de maker van de site, Eric Corley, zich 'burgerlijk ongehoorzaam' gedragen door links neer te zetten naar ongeveer 500 sites waar de code ook te vinden is.

Corley heeft toegezegd dat hij de links zal weghalen, maar wel de namen van de sites als lijst op zijn pagina laat staan, omdat dat nog niet strafbaar is. Ondertussen zal zijn advocaat via het hooggerechtshof verder procederen.

De DeCSS-code is vorig jaar ontwikkeld door een 15-jarige Noorse jongen. Daarmee kunnen hele speelfims op dvd's heel simpel naar de harde schijf gekopieerd worden.