Bioscoopbezoek eerste halfjaar gestegen

Het bioscoopbezoek is in de eerste zes maanden van dit jaar met 12,3 procent gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2008. Dat liet de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) donderdag weten.  De stijging staak haaks op beweringen vanuit de entertainmentindustrie en auteursrechtenorganisaties als Brein, NVPI en de RIAA die menen dat 'illegale' downloads enorme financiële schade voor de entertainmentindustrie betekent.

"Het lijkt wel of de bioscoopbranche 'crisis-proof' is", stelde de NVB dan ook. "De consument blijft de weg naar de bioscoop en het filmtheater vinden." Ook de opening van nieuwe moderne bioscopen in enkele steden heeft het groeicijfer opgekrikt.

Al eerder bleek een erg vroeg gelekte versie van 'X-Men Origins: Wolverine' de bioscoopomzet totaal niet te drukken en afgelopen week haalde de ook al veelvuldig gedownloade 'Transformers: Revenge of the Fallen' film alleen in de VS al ruim 200 miljoen dollar op in één enkele week.  Ook gamestudio Electronic Arts meldde onlangs nog dat de illegale downloads van The Sims 3 ze waarschijnlijk geen verkopen heeft gekost.