'Reddingsplan VS gedoemd te mislukken'
Joseph Stiglitz, de invloedrijke Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar, stelde vrijdag in een interview met persagentschap Bloomberg dat de reddingsplannen van de Amerikaanse regering gedoemd zijn te mislukken. Stiglitz vindt dat de plannen erop gericht zijn om Wall Street te helpen in plaats van een nieuw gezond financieel systeem op te bouwen.
Stiglitz: "Alle plannen zijn zwak. Ze missen belangrijke ingrediënten." Hij is extreem kritisch over het plan van Amerikaans minister van Financiën Timothy Geithner om giftige kredieten op te kopen: "De overheid staat garant voor 92 procent van de giftige kredieten, terwijl private partijen slechts 8 procent hoeven in te leggen. Wanneer er winst wordt gemaakt op de kredieten gaat er 50 procent naar de private partijen, een onevenredig groot percentage gezien de inleg." De belastingbetaler zou dan opdraaien voor een groot deel van de verliezen.
De huizenmarkt in de VS staat volgens Stiglitz nog meer ellende te wachten: "Zowel de Bush- als Obama-regering wilde ons doen geloven dat er geen zeepbel op de huizenmarkt was. Dat het slechts een kwestie van vertrouwen was, en dat met een paar speeches het vertrouwen wel zou terugkeren. De meeste woningmarktexperts geloven echter dat er wel een zeepbel was. De zeepbel is gebarsten en de huizenprijzen zijn naar beneden gekomen. Echter denken zij ook dat de huizenprijzen nog veel verder zullen dalen."
Het beperkt eigen vermogen van Amerikaanse banken kan door verder dalende huizenprijzen fors ondermijnd worden, aldus Stiglitz.
De Nobelprijswinnaar stelt dat meerdere adviseurs van president Obama tegenstrijdige belangen hebben vanwege hun relatie met Wall Street. Dat gold overigens ook voor Henry Paulson, die minister van Financiën was onder president Bush en topman is geweest van Goldman Sachs.
Om banken weer gezond te maken moet er volgens Stiglitz veel meer kapitaal in: "Er is niet genoeg geld en de regering wil niet meer naar het Congres. Zij wil het niet op een open, transparante wijze doen en ze willen ook geen controle nemen over de banken. Een mislukking is gegarandeerd."