Braziliaans meisje (17) wint Kindervredesprijs

De 17-jarige Mayra Avellar uit Brazilië is de winnaar van de internationale Kindervredesprijs 2008. Het meisje uit Rio de Janeiro kreeg vandaag uit handen van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu de prijs uitgereikt in de Ridderzaal in Den Haag.

Zij ontving de prijs vanwege haar moedige en succesvolle inzet tegen het extreme geweld in de sloppenwijken van Rio de Janeiro, dat elk jaar aan duizenden kinderen het leven kost. Zo organiseerde ze op haar vijftiende een mars tegen geweld. Daarmee kwam een einde aan gewapende politiepatrouilles rond scholen. Een jaar later zette ze zich in voor vrede in de wijk.

Samen met de Nederlandse regisseur Patricia Maresch en drie andere jongeren maakte Mayra een documentaire over het leven in de sloppenwijk Vila Cruzeiro. Mayra laat in de film zien dat er ook mooie dingen gebeuren in de achterbuurt.

De Kindervredesprijs werd in 2005 gelanceerd in Rome tijdens een bijeenkomst van Nobelprijswinnaars. Elk jaar wordt een kind bekroond dat zich op bijzondere wijze inzet voor de kinderrechten. De Nederlandse Stichting Kidsright organiseert de uitreiking.

Kindervredesprijs voor Mayra Avellar  (foto: ANP)