Man wint met lot $1.28 miljard in US Mega-Millions loterij

De jackpot voor de trekking van de US Mega Millions-loterij van vrijdag overschreed de grens van $ 1 miljard en was daarmee de op drie na grootste prijs ooit. En één persoon won de hoofdprijs!

Hij had een kans van één op 302,5 miljoen om deze jackpot te winnen en toch deed hij dat. Ter vergelijking: de kans om door de bliksem getroffen te worden is 1 op 1 miljoen, volgens gegevens van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten.

De miljard dollar die deze vrijdag is gewonnen, vertegenwoordigt wat de gelukkige winnaar krijgt als hij ermee instemt de betaling over meer dan 30 jaar te spreiden. Als hij zijn prijs in één keer zou willen ontvangen, zou hij volgens een schatting van Mega Millions 'slechts' het bescheiden bedrag van 603 miljoen krijgen - waarvan dan een deel zou worden afgetrokken van de belastingen.

Details over de winnaar zijn nog niet bekend. "We kunnen niet wachten om deze persoon te feliciteren", zegt Pat McDonald, directeur van het Mega Millions Consortium.

De grootste prijs ooit was $ 1.586 miljard. Het werd gewonnen in januari 2016 in de andere grote Amerikaanse loterij, Powerball, maar de buit werd verdeeld over drie winnaars.

Mega Millions is opgericht in 2002. De formule is verschillende keren gewijzigd om de kans op het winnen van de jackpot te verkleinen, waardoor het mogelijk is om de jackpot regelmatig te verhogen tot enkele honderden miljoenen dollars.