Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het armoedige niveau tot welk ons onderwijs is ingezakt.

Gisteravond met verbijstering naar Pauw en Witteman zitten kijken. Staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs werd aan de tand gevoeld over de onderwijskwaliteit van de ROC’s in ons land. In de zaal zat een ROC-student, die al een jaar geen Nederlandse en Engelse les had gehad. Bedroevend. Maar het wordt nog veel onthutsender:

Er bestaat een lijst met de 50 zeer zwakke scholen. De lijst met zwakke scholen wordt niet gepubliceerd. Want, aldus Van Bijsterveldt, die scholen zijn eigenlijk toch ook wel niet heel erg slecht, of zoiets. Raar? Een school die niet slecht is, zou ik niet zwak noemen, maar matig. Of voldoende. Maar niet zwak. De zaak stinkt. Mevrouw Van Bijsterveldt moet eens even te rade gaan bij haar leidsman, partijgenoot Balkenende. Die vindt toch dat er een eind moet komen aan de zesjescultuur?

De norm is, dat een ROC-student per jaar 1000 uur les krijgt. Maar pas wanneer een school minder dan 850 uur les per jaar biedt, grijpt ze in. Dat heeft ze met de Tweede Kamer afgesproken. Wat een armoe…

Blijkbaar is het voor de overheid als subsidiegever en toezichthouder dus geen enkel probleem, als je slechts 85% van je verplichtingen nakomt, als school. Kan Bijsterveldts collega van Financiën, de heer Wouter Bos, mij even bevestigen dat het prima is, wanneer de Nederlandse burger voortaan ook slechts 85 procent van zijn belastingaanslag betaalt? Lijkt me niet onredelijk.