Het regent lintjes!

Het regent vandaag weer lintjes. Elk jaar worden de dag voor Koninginnedag de lintjes uitgedeeld, dit is een Koninklijke onderscheiding als symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving, alhoewel deze verdiensten nogal eens in twijfel kunnen worden getrokken. De onderscheidingen worden elk jaar bekend gemaakt in een speciale uitgave van de Staatscourant. Dit jaar worden 3514 onderscheiden met een lintje.
Nederland kent twee Civiele Orden, die in het leven zijn geroepen om verdienstelijke personen te decoreren. Het zijn de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau. Beide Orden hebben een eigen geschiedenis en karakter.

Sinds 1994 is het Kapittel voor de Civiele Orden in werking gesteld. Dit college toetst de voorstellen landelijk en adviseert de minister die het aangaat over de voorstellen. Deze minister neemt de officiële beslissing om iemand voor te dragen voor een onderscheiding.
Het Kapittel bestaat uit 5 leden die benoemd worden door de kroon.

Er bestaan drie soorten ridderorden waarbinnen verschillende onderscheidingen horen. De Orde van de Nederlandse Leeuw, de Orde van Oranje-Nassau en de Militaire Willems-Orde.

De Orde van de Nederlandse Leeuw is de oudste orde voor maatschappelijke verdiensten. Voor deze orde komen mensen in aamerking met zeer uitzonderlijke diensten voor de samenleving. Het gaat meestal om prestaties of inspanningen die belangrijk zijn voor de maatschappij, zoals wetenschap of ondernemerschap, maar ook sportprestaties en unieke creativiteit op het gebied van kunst en cultuur. Vooral die laatste is erg discutabel. Er zijn drie ridderlijke graden van hoog naar laag zijn dat; Ridder Grootkruis, Commandeur en Ridder.

De Orde van Oranje-Nassau wordt toegekend aan mensen die waardering en erkenning verdienen uit de samenleving, meestal vrijwilligers. De onderscheidingen zijn van hoog naar laag; Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.

De laatste orde is de Militaire Willems-Orde en de naam zegt het al het is een militaire onderscheiding aan een persoon waarbij sprake is geweest van uitstekende daden van moed, beleid en trouw gepleegd in de strijd. De laatste keer dat deze werd uitgereikt was in 1951.
De orde kent vier graden; Ridder Grootkruis, Commandeur, Ridder derde klasse en Ridder vierde klasse.

Ben jij de gelukkig ontvanger van een lintje dan feliciteert de weblog je van harte met deze eer.