13. Ben de Leider & dat ene schilderij

In het voorgaande 12e deel ontkent Ben de Leider woedend dat hij fascistische sympathieën heeft. De aankomende grootstadhouder der Nederlanden is live te gast bij Nova, en stelt dat zijn naamgenoot en overgrootvader Ben de Leider dermate geleden heeft in kampen als Auschwitz, Sobi-Borssele, Bergen-Belsen op Zoom en Kampen, dat hij, Ben de Leider alleen al dáárom geen fascist is.
Presentator Jeroen Pauw vraagt echter door, inzake het schilderij 'Het Paard van Caligula', en confronteert Ben de Leider aan het begin van dit dertiende deel met een foto:

Ben de Leider zag de foto, en nam zenuwachtig een slok water. Zijn mond was door alle stress en nadorst drooggevallen als het Aralmeer, maar Jeroen Pauw ging ondertussen doodleuk door met doorvragen, de nieuwsgierige hufter.
"-Op deze foto van de bordurende nazi-arts Josef Mengele, hangt behalve een borduurwerkje van de Führer een schilderij aan de muur dat verdacht veel weg heeft van 'Het Paard van Caligula'. Dit schilderij is thans in uw bezit, daar zijn namelijk ook foto's van. Gezien uw overgrootvaders kampverleden wil ik uiteraard geen verkeerde conclusies trekken, maar vreemd is het wel. Het schilderij is na de Tweede Wereldoorlog immers in het bezit gekomen van Rusland, bij de grootvader van Vladimir S. een geheim agent van de TafkaKGB, én een agent met wie u ook zakelijke contacten zou onderhouden!"
"Wat zever je nu allemaal, luilebol?", vroeg Ben de Leider bits, "Ik snap er geen fluit, geen kloot en geen zak van, en dit opgeteld hebbende: je lult dus maar wat!"

Jeroen Pauw knikte ontkennend, "-Nee, nee.. Die Vladimir S. bevindt zich nu in Nederland, hij schijnt gechanteerd te worden, en u.."
"..En ik heb dat gelezen ja!", onderbrak Ben de Leider hem. "Gisteren, op teletekst. Dat was ten kantore van reclame- en conceptbureau 'anticoncepti' om mijn eerste verkiezingsposter te bekijken."
"-Over 'anticoncepti' gesproken", merkte Jeroen Pauw scherp op; "Dit schijnt enkel een fictief kantoor te zijn, waar uw drugsgeld wordt witgewassen. Geld dat wordt gewonnen via een enorm drugsnetwerk, waar de Nederlandse Antillen en de Noordfranse havenstad Duinkerken de spil in zijn, met Theo de Volggers aan het hoofd, geflankeerd door handlangers als Vlugge Japie en Dr. Krimson. Die Theo de Volggers mag overigens wel uitkijken, want hij staat met stip op nummer 1 in Holleeders hitlist-tipparade!"

Ben de Leider stikte bijna in een slok water.

Jeroen Pauw vervolgde zelfgenoegzaam: "De Rotterdamse winkel "Teun de Leider - Tweedehands Witgoed" fungeert als dubbelzinnige afnemer van het snoepgoed uit het
voormalige Nederlands West-Indië. Een miljardendeal die op 12 september 2001 in New York bezegeld had moeten worden in een gehuurd kantoorpand, maar door onbekende redenen niet doorging. Enkele weken later is de deal alsnog besloten in een hotel in de Dorpsstraat, Ons Dorp. Behalve u en Theo de Volggers, waren daar mogelijk ook vage tussenpersonen van Willem Holleeder en Ludo Sanders aanwezig. Voorts natuurlijk Boris Bronstein, -de tussenpersoon van Vladimir S.-, en diens vriendin Gretta Inbar. Tenslotte waren er die late herfstdag in 2001 nog enkele leden van het Amerikaanse geheime genootschap "Nieuw-Amsterdam" aanwezig, een genootschap dat van New York een onafhankelijk Nederlands gewest wil maken, en financieel mogelijk wordt gesteund door vermogende families als Stuyvesant, Roosevelt en Vanderbilt. Het gesprek is afgeluisterd door de AIVD-agente Ursula D.. "
"Dobbelsteen!", viel Ben de Leider hem in de rede.
"-Okee, Ursula Dobbelsteen dus..", vervolgde Jeroen Pauw. "Ursula heeft bij het afluisteren waarschijnlijk gehoord dat er wordt gesproken over het schilderij 'Het Paard van Caligula', een schilderij wat de geheime drugs- en machtsdeal zou bezegelen, en thans in uw bezit is. Ursula Dobbelsteen is tevens de achterkleindochter van de NSB-er Jacobus Dobbelsteen die uw overgrootvader heeft aangegeven, en later op zijn beurt door uw overgrootvader uit wraak is vermoord. Ursula Dobbelsteen, sinds kort geinfiltreerd in uw fictieve witwaskantoor 'anticoncepti', trachtte u gisteren dan weer te vermoorden, maar niet uit wraak voor haar overgrootvader, maar vanwege dat schilderij dus. 'Het Paard van Caligula'!"
"Ach, wat lul je nou weer over dat schilderij man! Dat is gewoon een Ravensburger met een geschatte waarde van 2 Euro en 65 cent."

-"U mag zich straks verweren, meneer De Leider. Kort samengevat: Er is een grote deal gesloten, en dat schilderij is voor alle hierin betrokken partijen de spil. Lijkt me niet echt een avontuur van Bassie & Adriaan hè? Volgens een rapport van de CIA, door wie u de afgelopen tijd gevolgd bent, is Duinkerken ook de stad die u na uw staatsgreep het eerst bij Nederland wilt voegen. Andere gebieden die na enkele grenscorrecties bij Nederland moeten gaan horen zijn Vlaanderen in het zuiden en wat happen uit Duitsland richting Trier en Bremen, met op termijn een bescheiden oostelijk uitschietertje naar Kamtsjatka."
Jeroen Pauw keek Ben de Leider indringend aan, en vervolgde: "Trier is momenteel niet geheel ontoevallig een centrum van illegale wapenhandel, terwijl Bremen op haar beurt de spin in het illegale kunsthandel-web is, met tussenpersonen als Boris Bronstein en Ludo Sanders."

"Ik weet niet wat jij tegenwoordig zoal spuit of slikt, maar ik hou het bij een glas water!", zei Ben de Leider grimmig. Hij nam een slok, slikte, zette het glas op tafel en wendde zich achteroverleunend tot Jeroen Pauw: "Zou jij ook eens moeten doen, alleen water!", terwijl hij naar het halfvolle lege glas wees. "Nogmaals: ik snap er geen fluit van. Geen kloot. Geen zak. Verder nog geen snars en geen sikkepit!" Ben de Leider dacht even filosofisch na: "Waar zitten de snarsen en sikkepitten eigenlijk..? In de buurt van de lurven en de kladden..? Of vraag je bij een snoepwinkel om een Snars als je de letter 'M' wilt omzeilen, bang dat je door een misverstand M&M's krijgt, in plaats van een Mars? Welnu: dan kun je toch beter direct om een Mars vragen, in plaats van een Snars, ..kom je die snoepwinkel uit zeg, met een Snars en drie pond sikkepitten, dat zou toch waanzin zijn, of niet Jeroen?"

Jeroen Pauw zuchtte. "-Dat is nogal een domme opmerking voor iemand die de afgelopen jaren op sluwe wijze een immens banksaldo heeft opgebouwd, en op even doortrapte wijze de CIA, de TafkaKGB en de Mossad tegenover elkaar heeft uitgespeeld. Gisteren werd ik gebeld door Gretta Inbar, zij belde vlak voordat u het 'anticoncepti'-kantoor binnenging, en daar bijna werd vermoord. U wordt op het laatste moment gewaarschuwd door ene Theo de Volggers, die helemaal vanuit Duinkerken is gekomen om u te redden. Ik kan nu nog wel uren doorgaan over dit soort dingen, maar wat is uw verhaal?! Bent u een gevaarlijke gek? De nieuwe Caligula? En kunt u die foto uitleggen? Wat is het verhaal van de zelfverklaarde, aankomende grootstadhouder der Nederlanden?"

Ben de Leider werd nerveus, en schraapte zijn droge keel. De studiolampen deden hem meer zweten dan ooit. Dit was duidelijk een strikvraag. Terwijl Jeroen Pauw ongeduldig het antwoord afwachtte, belde Ben de Leider zijn hulplijn voor deze 666 Euro-vraag.

(wordt vervolgd)