Een nieuwe lente...

Nou ja. In de verschillende gemeenteraden dan, want na de zege van links moeten er weer wat ambtenaren wakker gemaakt worden zodat de wisseling van de wacht goed verloopt. Wat dan ook meteen het grootste probleem is van de Nederlandse democratie: de ambtenaren blijven allemaal zitten. Een zege voor links. Dat belooft wat voor de echte verkiezingen, hoewel het natuurlijk niet echt een verrassing was. Het collectieve gepeupel is dan wellicht niet erg slim, het is in ieder geval slim genoeg om te beseffen dat in een laagconjunctuur een regering die niet bang is wat impopulaire maatregelen te nemen, de juiste keuze is en dat je in een hoogconjunctuur het meest hebt aan een regering, die de door de eerder genoemde impopulaire maatregelen gecreëerde overschotten, kwistig over de balk smijt. Zoals gezegd: dus geen verrassing dat links het weer voor het zeggen heeft en krijgt. Tot het geld op is dan.

Vooruitlopend op de zaken kunnen de PvdA, de SP en GroenLinks hun lol straks dus weer op. En nou maar hopen dat het geld gebruikt gaat worden voor lastenverlichting voor ouderen en het verbeteren van het onderwijs, de gezondheidszorg en de veiligheid op straat. Hoewel we op dit laatste punt GroenLinks al kunnen afschrijven. Maar goed. Het grootste deel van de overschotten zal wel weer verdwijnen in projecten als het vergroten van de kennis van verkeersregels onder scooterdieven, of het plaatsen van overgesubsidieerde straatkunst in leegstandswijken, of verf- en lakenverstrekking aan krakers die na de WAO herkeuringen geen geld meer hebben.

Maar wees niet bevreesd! Een hoogconjunctuur duurt meestal een jaar of 7, dus als we met z'n allen niet volledig aan de bedelstaf geholpen worden door links, zitten we in 2015 weer op rozen.