De media moet spellen

Voor het begin van deze column wil ik eerst graag een stuk uit een ingezonden brief citeren uit de Metro van vandaag.

" (..)
Wist u dat (..) (huh) Boeiend! Het is dus blijkbaar 'pannenkoeken'! De schrijfgrage Nederlander en de complete (of schrijf ik dit inmiddels met een k?) media worden tot wanhoop gedreven door de veranderde spelling die keer op keer geslikt dient te worden als een grote, zoete pannenkoek. Laat het nu toevallig zo zijn dat spellend Nederland haar mond hiervan vol heeft! Daarom, Nederlanders: lap de nieuwe spelling aan uw laars of (..) "

Het is toch wonderbaarlijk dat iemand die zich zó opwerpt tegen de nieuwe spellingswijze van de ongeveer 1000 woorden uit de Nederlandse taal niet eens door heeft dat pannenkoek al sinds 1995 met een tussen-n wordt geschreven. Het laat een beetje zien hoe onnodig bang en hysterisch een groot deel van de bevolking reageert op de nieuwigheid van de nieuwe spelling. "Wat de boer niet kent, vreet hij niet" gaat op voor alles wat van hogerhand komt. Nieuwe mp3spelers of gameconsoles worden opgevreten als zoete koek, maar nieuwe spelling of een Europese Grondwet worden zonder kennis van tafel geveegd.

Nablaten wat de media zegt lijkt het motto te zijn. Een deel van die media verzet zich tegen de nieuwe spelling, maar waarom eigenlijk? Zo ontzettend wereldschokkend zijn de regels niet. Als er 1000 woorden aangepast worden kan je altijd wel een tiental woorden vinden waarvan de nieuwe spelling raar of onlogisch lijkt. Als je die veranderingen ook nog eens in willekeurige volgorde in een rijtje onder elkaar zet dan kan niemand daar chocola van maken. Maar in de huidige vorm zijn er ook zat woorden aan te wijzen waarvan de spelling onlogisch lijkt, Nederlands is niet voor niets één van de moeilijkste talen om te leren. Ik zeg niet dat de nieuwe spelling zaligmakend is, daarvoor zou er echt ontzettend veel omgegooid moeten worden, maar het maakt het er zeker niet moeilijker op. Sommige dingen zullen makkelijker worden, anderen worden moeilijker, het is allemaal een kwestie van gewenning. En hoe kun je je in hemelsnaam druk maken over een nieuwe spelling in de tijd waarin werkelijk alles maar dan ook echt alles door de Word spellingscontrole gehaald word.

Ik wil hier trouwens de eerste tien minuten geen reactie zien, lees eerst dit documentje met de nieuwe spellingsregels maar eens door en vorm dan een echte mening. Lees voor de gein het oude groene boekje ook nog eens door voor een vergelijking. Stop lekker met het nablaten van de zogenaamde deskundigen, dat zijn de meeste journalisten al lang niet meer.