Alternatief kerstverhaal

Maria, de moeder van Jezus, was verloofd met Jozef. Net als Gert & Hermien was Jozef een Timmerman. In tegenstelling tot zijn zingende oudere broer en zus, bleef Jozef wél bij zijn leest, al combineerde Jozef zijn werk als timmerman met dat van schoenmaker.
Dit schoenmakersvak beheerste hij echter zo slecht dat de mensen al gauw riepen: “Timmerman, blijf bij je zaag!”

Jozef kreeg op een goede nacht een droom. Een engel verscheen en zeide tot hem: ‘Jozef, neem Maria gerust tot vrouw, want het kind dat zij verwacht, is van de heilige Geest.” “-Zo zo”, dacht Jozef, slaapdronken als hij was, “De Heilige Geest dus? De melkboer heeft het wel hoog in zijn bol tegenwoordig!”. Doch de engel sprak verder. “Zij zal een zoon krijgen en je noemt hem JEZUS!
“Jezus?”, vroeg Jozef.
"J-E-Z-U-S, ja! Johannes-Eddy-Zoey-Ulrich-Shirley!”
"Jezus Christus!!“, antwoordde Jozef.
En zo geschiedde.

Nu was er in die dagen een minstreel, Fransiscus Bauer genaamd. Hij was Egypte ontvlucht na het uitbrengen van zijn nieuwste album, dat door de woedende Egyptische muziekpers was gerecenseerd als de ELFDE en ALLERERGSTE PLAAG.
Samen met zijn karavaan zong Fransiscus Bauer in het open veld nabij de Westelijke Jordaanoever "Als sterren aan de hemel staan”, een populaire hymne in die dagen.

Toen drie wijzen uit het oosten de zingende Fransiscus Bauer op 1 landmijl genaderd waren, sprak de ene wijze tegen de andere twee: “Ik zie een ster! En daarmee bedoel ik niet die vals kraaiende minstreel, die neppe Fransiscus Bauer! Kijk daar! Hoog in de lucht!”.
Ze keken op, en aldaar schitterde een felle ster aan de hemel. “Laten we hem volgen!”, antwoordden ze gedrieën in koor, een koor dat Fransiscus Bauer overigens volledig in kwaliteit overtrof, al was dat niet moeilijk, aangezien Elvis, een muziekjournalist uit het Egyptische Memphis, de muziek van Fransiscus Bauer zo doeltreffend had weten te beschrijven als: ‘Het geweeklaag van een Sodomitisch speenvarken.’

In een Betlehemse stal was inmiddels het kindeke Jezus geboren. Van heinde en ver kwamen tal van celebrities op kraamvisite. Zo waren er vele herders en schapen, als ook de immer publiciteitsgeile Max van Ezel en Henk van Os.
Ook de altijd bezopen Lazarus kwam de stal binnenwaggelen om het kersverse ouderpaar te feliciteren met hun nieuwgeboren zoon. Vervolgens liep hij naar de hoek van de stal om een
fles Champagne Cuvée Dom perignon uit het jaar 3 voor Chr. te ontkurken. Lazarus had de fles twee tellen later allang op, toen de drie wijzen uit het oosten de stal binnentraden.
"O, daar heb je hen ook eindelijk, hoor!", lalde Lazarus. En Lazarus als hij was vervolgde hij: "En? Hebben jullie de geschenken bij?" Hij liep naar voren om te zien wat de Drie Wijzen in hun handen hadden. "Goud, mirre, …goed. …Maar wat is dát?” Lazarus griste de zak wierook uit de handen van de wijze.
"-Wierook!", antwoordden de drie wijzen uit het oosten.
"Wierook?!", schreeuwde Lazarus onthutst. "Ik lispel misschien een beetje, maar ik bedoelde goud, mirre …en bier ook! Ook bier!"
'-O', zeiden de drie wijzen: "Je bent bezeten door de Duvel! Daarom zeg je alles achterstevoren!"

En terwijl de drie wijzen met Lazarus verder ruzieden, besefte het kindeke Jezus in de kribbe al op Zijn eerste dag dat Hij nog een lange weg had te gaan in deze wereld vol misverstand, onbegrip en strijd.

Helaas zijn we 2005 jaar later niet veel verder opgeschoten dan die ene ordinaire ruzie in die Betlehemse stal, …én een nieuw album van Fransiscus Bauer.