Muggen-invasie

*zoem*


*zoem*


Nee, dat was ik niet, dat was die mug die nu in je knieholte zit. Lekker sabbelen van jouw plasma. Voel je het al jeuken? Nog even krabben en het onschuldige bultje lijkt eerder op een combinatie van een tekenbeet en een horzelsteek. En als je niet oppast, vermenigvuldigen de bulten zich snel totdat je amper meer kunt bewegen van de jeuk. O jee, wat nu te doen?

Uiteraard is de situatie veel minder erg dan ik zo hier zit te bazelen. De muggen hier dragen in ieder geval geen malaria bij zich, zoals verder naar het zuiden, of vormen niet tapijten om je lichaam, zoals in Lapland. Maar wij zijn een stelletje zeikerds, dus gebruiken wij massaal horren, cremes en vreemd gevormde geurlampen. Ik beschouw muggen als een vervelende, maar natuurlijke bijkomstigheid. In ieder geval, bij een vrij normale verdelingsgraad van de kleine bloeddrinkertjes.

Afgelopen zomer was ik op vakantie in Zweden. Niet het ruige noorden, waar de muggen met miljarden de biologische scepter zwaaien, maar in het wat kalmere zuiden. Normaal niet zo bekend staand om zijn muggen, maar die zomer was daar al even uitzonderlijk als die in Nederland. Het zeldzame weerkundige verschijnsel had voorvallen dat het eerst langdurig had geregend, en dat daarna prachtig weer werd. Ideale omstandigheden voor muggen, en de muggeneitjes kwamen met veel grotere getale uit dan normaal.

De eerste twee weken vielen nog wel mee. Er waren inderdaad wel veel muggen, maar dat leek ons gewoon iets wat bij het gebied waar wij zaten hoorde. Daarna verhuisden we vanuit het binnenland naar de oostkust, en toen begon de Mygg-invasionen pas echt. Want dat was wat de plaatselijke krant kopte. En die krant zat er uiteraard niet naast. Sommige plekken waren nog erger dan de andere, maar van de openbare weg afgaan was je smetloze huidje riskeren. Uiteraard leverde dit ook bizarre situaties op: wedstrijdjes muggen doodslaan, dringen voor het opeens zeer schaars geworden anti-muggenmiddel, zowel voor de apotheek als binnenshuis. Diezelfde week was er, bij overmaat van ramp, ook nog een motorfestival waar allemaal motortypes op afkwamen die dronken nog vrolijk hun kilometertjes maakten en een concert met als thema Cornelis Vreeswijk. Niet dat het laatste zoveel overlast bezorgde, maar het is leuk als vulling en dramatisering van het stuk.

Toen ik weer thuis kwam voelde ik me gezegend met de horren, die wij hebben aangeschaft vanwege een populaire muggenbroedvijver die vlak voor mijn huis ligt. Maar nu we al die bescherming eindelijk eens een keer hadden, viel hier in Nederland geen mug meer te bekennen. Vermoedelijk allemaal uitgezet naar Zweden.