Hearthstone: Saviors of Uldum - Twee maanden later

2. De meta

Lange tijd werd de meta gedigireerd door Control Warrior, Luna Mage en Priest. Deels kwam dit door de nieuwe uitbreiding, maar ook door de eerder doorgevoerde buffs. Luna's Pocket Galaxy voor 5 mana bleek enorm sterk te zijn en Extra Arms voor 2 mana was alles dat Priest wilde hebben. Op zich was de meta niet slecht, maar voelde wat oneven in het voordeel van Warrior en Mage.

Een nerfronde die de grootste problemen aanpakte bleek effectief, want al gauw was er plaats voor nieuwe decks. Quest Druid maakte dankbaar gebruik van de ontstane ruimte, Warriors lieten Control vallen en gingen voor Tempo en Priest keerde terug naar de traditionele Combo-variant. Sowieso kregen snelle decks meer aandacht, deels om Combo Priest tegen te gaan. Murloc Shaman, Murloc Paladin en zelfs Highlander decks kwamen terug in een variërende meta.

Hearthstone Meta Gasp

Met het nieuwe Doom in the Tomb-evenement werd de meta weer overhoop gegooid met de introductie van kaarten die al geroteerd waren uit Standard. Kaarten als Ragnaros, N'Zoth, Evolve, Sylvanas en meer zijn terug tot de volgende uitbreiding en weten hun stempel te drukken op de meta. Evolve Shaman is gigantisch sterk, Highlander decks maken dankbaar gebruik van Deathrattles en N'Zoth en om hen het leven zuur te maken is er ruimte voor aggressie en tempo decks.

Het is een leuke expansion weer om mee te maken, puur omdat Blizzard wederom actie onderneemt om de zaken interessant te houden. De vorige uitbreiding werd dat gedaan met de benoemde buffs, nu is de herintroductie van oude kaarten met nerfs de weg geweest. Door geleidelijk steeds iets nieuws te introduceren of te veranderen blijft de meta vernieuwend. Zo'n beetje elke klasse heeft gedurende de uitbreiding zijn moment in de spotlights gehad en ook nu is de variatie hoog.

Dit wil niet zeggen dat alles perfect is natuurlijk, maar een perfect gebalanceerde meta is nagenoeg onmogelijk om te behalen. Dit keer is Warlock de pineut geweest en momenteel heeft Mage ook weinig in te brengen. Ook is Evolve Shaman naar mijn mening te sterk, want er zijn momenteel erg veel kaarten die het mogelijk maken snel breed te gaan voor Evolve en je hebt met Moge Fleshaper vaker wel dan niet op beurt drie of vier een 8 mana drop op het veld. Ook hadden ze bijvoorbeeld Warlock, die de hele uitbreiding niet echt meedoet, wel een betere kaart kunnen geven dan memekaart Renounce Darkness.

Saviors of Uldum Cast

Hoe dan ook ben ik erg blij met de manier waarop Blizzard momenteel zorgt dat de meta nooit te lang te eentonig is. Wat dat betreft zijn in The Year of the Dragon al goede stappen gezet ten opzichte van het verleden. Houden zo, zeggen we dan.