RuneScape: vijftien jaar aan content

5. RuneScape: Idle Adventures

 

Voor mensen die niet zo veel tijd hebben om in een MMO of strategische kaartenspel te steken heeft Jagex een aankondiging voor een nieuwe game in de wereld van RuneScape. RuneScape: Idle Adventures is een mobile game, dus je kunt het altijd en overal spelen.

Jagex kwam op het idee door de ontwikkelaar Hyper Hippo. Deze is bekend van AdVenture Capitalist, een spel waarin je niet heel veel tijd hoeft te steken, maar toch enorm verslavend is. Enkele Jagex-medewerkers waren dan oook verslaafd aan het spel. Je hoeft er niet bakken vol tijd in te steken omdat het spel gewoon doorgaat als jijzelf niet speelt. Je wordt niet gestraft door niet te spelen, maar je wordt beloond door het wel te spelen omdat je jouw resource-bronnen constant verbetert en dus sneller meer geld binnenharkt. Maar speel je twee dagen niet, dan heb je ondertussen nog steeds resources gekregen om je processen te verbeteren.

RuneScape: Idle Adventures artwork

Dit concept wilde Jagex ook naar RuneScape halen. In plaats van het idee te jatten en zelf wat in elkaar te knutselen werken ze samen met Hyper Hippo om Idle Adventures te ontwikkelen. In het spel speel je een nieuwe heldin die in de wereld van RuneScape allerlei figuren gaat helpen. Simpele dingen, zoals vissen of cabbages oogsten zullen er zijn, maar natuurlijk zijn er ook vijanden te verslaan. Alles speelt zich af zoals de MMO dat ook doet, dus er zijn quests, je komt bekende personages tegen, en natuurlijk ook beruchte vijanden, zodat spelers van de MMO zich er meteen thuis voelen. Het is een andere kijk op de wereld, maar wel eentje die je geen uren, dagen, maanden of zelfs jaren kost, tijd die spelers van de MMO wel kwijt zijn.

Jagex wil de franchise RuneScape uitbreiden. Natuurlijk is er de MMO, en draait er zelfs een oude variant naast. Deze worden nog steeds geüpdatet zoals je hebt kunnen lezen, ze zijn van plan nog jaren door te gaan als het maar even kan. Maar met het kaartspel Chronicle: RuneScape Legends en de mobile game RuneScape: Idle Adventures willen ze het merk naar andere genres uitbreiden. Een verstandige keuze, want niet iedereen kan zoveel tijd in een MMO steken. De mensen die het vijftien jaar terug gespeeld hebben zouden nu toch een leven moeten hebben, waarschijnlijk inclusief kinderen en een baan. Dan zijn spellen die een stuk minder tijd vreten welkom.

Jagex is zo slim om de ondertussen enorme wereld vol verhalen, personages en vijanden te gebruiken om zo toch nog wat oud-spelers van vroeger, die het waarschijnlijk nog kennen als een MMO met ingebouwd chat-programma, de mogelijkheid te bieden weer naar de wereld van RuneScape te gaan. Het is in ieder geval knap dat de MMO zo lang bestaat en nog steeds drukbezocht wordt. Van harte RuneScape, op naar de twintig!