RuneScape: vijftien jaar aan content

2. RuneScape in 2016


RuneScape bestaat vijftien jaar en dat vieren ze. Allereerst is er de doorontwikkelde RuneScape-versie. Er is nog een old school-variant, die grafisch duidelijk minder is, daar op de volgende pagina meer over. Om het spel grafisch een tandje omhoog te laten gaan stappen de makers af van de Java-client en hebben ze met C# hun nieuwe engine gemaakt: NXT. Toegegeven, het is grafisch nog steeds niet waar de MMO’s van tegenwoordig staan, maar het grote technische verschil met die spellen en deze MMO is het feit dat RuneScape streamend is. Dat wil zeggen, je hoeft maar een klein stukje software te downloaden en je kunt al aan de gang. Terwijl je speelt haalt de game van alles naar binnen om een volgende keer dat object al in zijn internetcache te hebben staan. Om even te vergelijken: Final Fantasy XIV is zo’n 50 GB voordat je mag beginnen…

Ten opzichte van de oudere variant zijn er duidelijk zichtbare verbeteringen. Het meest in het oog springende is wel de tekenafstand die mogelijk is geworden, de horizon ligt nu een stuk verder. Het levert daardoor meer het gevoel dat je in een grote wereld rondloopt. Maar ook als je aan een diepe afgrond staat kun je nu naar beneden kijken en zie je allerlei touwbruggen en ladders, waar je uiteindelijk ook naar toe kan. Maar ook de watereffecten, belichting en textures zijn onder handen genomen. Vanaf 19 februari gaat de NXT in closed bèta, later dit jaar moet het voor iedereen uitkomen.

RuneScape NXT vergelijking

RuneScape NXT vergelijking

Jagex maakt voor elke wijziging of toevoeging een poll of enquête, zodat de community haar stem kan laten horen. Voor dit jaar staat er al heel wat op de planning. In maart komt [i]God Wars Dungeon 2[/i] uit. Daarin zijn er vier bazen die in meerdere fasen verslagen moeten worden. Maar ook de arena zelf heeft bijvoorbeeld capture zones. Omdat je nu verder kan kijken door NXT zie je dat een al veroverde plek bijvoorbeeld weer door monsters wordt aangevallen, zodat je met andere spelers weer daarheen moet om het te beschermen of erger nog, wederom moet terug veroveren. Door je prestaties op het slagveld verdien je andere AI-gecontrolleerde units die je op het slagveld meehelpen.

Het crafting-systeem wordt aangepakt. Het wordt bijna een systeem dat door de spelers gemaakt wordt, want iedereen kan zich specialiseren in het mijnen van grondstoffen of in het smeden van die grondstoffen. Je kunt je specialiseren, waardoor er spelers zullen ontstaan die bekend staan om de beste kwaliteit zwaard of tofste magische eigenschappen op een schild. Als speler kun je ook jouw merk op het item zetten, zodat je een naam voor jezelf kan maken in de wereld van RuneScape. De net geïntroduceerde vaardigheid ‘invention’ helpt daarbij om bijzondere magische eigenschappen toe te voegen. Wil je een zwaard dat kan praten, het kan. Jagex heeft zo’n vijf triljoen eigenschappen geprogrammeerd, dus het einde is nog wel even zoek.

RuneScape

Maar voor de diehard fans is dit alles nog steeds RuneScape en willen ze wel eens wat nieuws dan alleen maar nieuwe quests om nog betere items te krijgen. Dat gevoel van in een nieuwe wereld lopen hebben ze al jaren niet meer gehad, maar binnenkort krijgen ze iets geheel nieuws voor de kiezen. In de lore en achtergronden van quests komt de Wushanko Isles, een eilandengroep, voor. Nu blijft het niet meer een verhaaltje, de spelers mogen er naar toe. Iedereen begint daar weer eigenlijk opnieuw. Er is een andere valuta om spullen te kopen en de NPC’s in het gebied kennen de eerdere avonturen van de spelers niet, waardoor ook de hardcore-spelers een nieuwe ervaring krijgen. Voor nieuwe spelers is het eens een kans om de boel op te pakken en niet meteen het gevoel te krijgen in een al 15 jaar oude wereld rond te lopen waar allerlei questlijnen al tijden lopen. De gebouwen hebben een Polynesisch/Japans uiterlijk. Om er te komen zul je ook op het water moeten vechten tegen zeemonsters. Deze uitbreiding komt deze zomer.

 Twaalf jaar geleden begon er een lange questlijn met vampieren in de hoofdrol. Dit jaar zal deze dan toch afgesloten worden met de quest ‘River of Blood’. Een nieuwe quest-serie komt er voor in de plaats dit jaar. De quests van deze Sliske’s Countdown kosten gemiddeld drie uur en er komt elke twee maanden een nieuwe quest uit. Zijn verhaal is natuurlijk nog niet helemaal verklapt, maar Sliske biedt een krachtig artefact aan voor diegene die de meeste goden verslaat. Geen kleine en makkelijke quest dus, maar wel een die de wereld van RuneScape gaat veranderen.

RuneScape

De gebroeders Gower, de bedenkers van RuneScape, zijn ondertussen vertrokken, maar omdat het nu vijftien jaar bestaat zijn ze nu even terug. Ze helpen mee met het ontwerpen van de ‘Gower quest’. Niet alleen dat, ze zijn ook het gezicht van de questlijn. Ze spelen de hoofdpersonages in de vorm van archmages die op zoek zijn naar de verdwenen cabbages. Witte kool is een dingetje in RuneScape, maar de hele quest zal een knipoog naar het spel zijn. Daarnaast worden er nog twee raids toegevoegd, maar ook een solo-baas, voor de mensen die graag willen laten zien dat ze een baas ook alleen aan kunnen.