Lowlandsblog 2012

De laatste dag van Lowlands 2012 is alweer aangebroken. Voor velen was dit zonder twijfel de zwaarste dag. Op het hoogtepunt van de dag gaf de thermometer maar liefst 38 graden Celsius aan. Een groot deel van de bezoekers zocht verkoeling in het nabijgelegen meer en kwamen pas tegen de avondklok weer het festivalterrein op.

Toch zijn er altijd die-hards die hun favoriete acts niet willen missen. In de India stonden verschillende politici hun verhaal te doen en vragen te beantwoorden van festivalbezoekers. De tent stond afgeladen vol en iedereen luisterde aandachtig. Conclusie: Alexander Pechtold van D66 lag erg goed en Emile Roemer van de SP, niet aanwezig maar zijn naam was voldoende, werd uitgefloten.


Lekker (gerste)nat bij Grolsch

Voor de mensen die het al warm kregen door naar Pechtolds pak te kijken was er dichtbij een klein zwembadje. Biermerk Grolsch verzon het idee van het zogenaamde Beugelbad en het werd een flink succes. Idee is simpel: strandstoelen, ondiep zwembad en beugels van Grolsch. Er mocht alleen niet gezwommen worden, dus verder dan je enkels kon je het water niet inkomen. Voor veel mensen was dat al voldoende.

Op het terrein waren de waterpistooltjes populairder dan ooit. Soms leek het net een slagveld uit de Tweede Wereldoorlog (maar dan uiteraard met water in plaats van kogels) als verschillende bezoekers elkaar achterna renden in de hoop elkaar nat te spuiten. 

Dat de temperatuur slopend was voor de bezoekers werd meteen duidelijk bij het blik in één van de tenten. Het was overal vrij rustig (behalve in theatertent Juliet en bioscoop Echo, want daar was airco) en schaduwplekken waren niet meer te vinden. Populair drankje werd ook de Mojito bij de Groove Tube, aangezien het mogelijk was om een flinke kan te kopen met misschien wel een kilo aan ijsblokjes. 


Zo, nu eerst een Ba..cardi

Eén van de eerste acts die wij echt van begin tot eind gezien hebben was Recensiekoning recenseert Lowlands in de koele Tïtty Twïster. Het concept was erg simpel: alles wordt besproken. Van hoedjes tot de bandjes om je pols en van de snacks tot de snelste looproute van de Charlie naar de India. De tent zat afgeladen vol en veel mensen konden ook niet meer naar binnen.

In een uur lang tijd werden er tientallen sterren uitgedeeld aan alles en nog wat. Ja, het was rommelig. Ja, de meeste schrijvers hebben nauwelijks ervaring op een podium. Ja, technisch gezien zat niet alles goed in elkaar. Maar daarvoor zat je er eigenlijk niet. Je wilde alleen luisteren naar de recensies en de rest nam je voor lief. Met scherpe humor (af en toe ook flauwe) werd alles onpartijdig onder de loep gelegd. Erg interessant op terug te kijken op een vol weekend met onderwerpen waaraan je niet meteen denkt. 


Een bomvolle en stille Alpha tijdens The Kyteman Orchestra

Na nog een stuk van The Kyteman Orchestra en The Shins te hebben gezien liepen wij door naar de Alpha, waar een act klaarstond waar iedereen voelbaar de hele dag op zat te wachten. Dave Grohl kwam gitaarspelend op en werkte zich in de eerste tien minuten al het zweet van zijn voorhoofd. Alle hits komen voorbij (zoals 'Rope' en 'Learn to Fly') en de warmte wordt alsmaar erger. Zeker als je keihard meespringt met de rockende nummers. Het is zelfs zo heet dat de set bijna een half uur voor het einde stopt, wegens de hitte. Wellicht een beetje anti-climax, maar de twee uur waren tof genoeg.

Na een letterlijk slopende act (inclusief kliko's, opblaaspoppen en bamboeplanten) van Kees van Hondt was Lowlands 2012 voorbij. De meeste mensen zullen door de warmte minder act hebben gezien dan gepland. Gelukkig hebben wij ondanks het enorm warme weer toch nog veel kunnen doen. Wij, en vast bijna alle bezoekers, weten het zeker, volgend jaar zijn we er weer bij.