De Elfstedentocht van 1985

Deze maand staat FOK!sport in het teken van de Tocht der Tochten, de Elfstedentocht. Vandaag nemen we je mee naar februari 1985 toen voor de vijftiende maal de Elfstedentocht werd verreden.

Na 22 jaar was het eindelijk zover. Niemand had verwacht dat het nog zou gebeuren maar op 18 februari 1985 ging het dan toch gebeuren. Jan Sipkema, voorzitter van de Vereniging de Friesche Elf Steden, sprak de belangrijke woorden "It giet troch", (Het gaat door). Vanaf dat moment brak in Nederland de elfstedenkoorts uit. Bij de diverse inschrijfadressen vormden zich al lange rijen terwijl de inschrijving pas een dag later geopend zou worden. Een uur na opening van de inschrijvingen was het maximaal aantal deelnemers van al 15.000 bereikt. Ook toen kende men al een levendige handel op de zwarte markt en bracht zo'n startbewijs al gauw enkele honderden euro's op.

Toch waren er in de voorbereiding ook wat tegenvallers. Niet alleen voor de organisatie maar ook voor de deelnemers zelf. De rijders kregen te maken met bedrijven die massaal wilden sponsoren en zagen hierdoor hun voorbereiding de soep in lopen. Ook was er tegenslag voor een tweetal wedstrijdrijders. Emiel Hopman en Piet Kleine mochten niet starten omdat zij geen lid waren van de Elfstedenvereniging.

De wedstrijd

Doordat Hopman en Kleine niet mochten starten waren twee mogelijke kanshebbers afgevallen. De grote favorieten voor de eindoverwinning waren nu Henri Ruitenberg, Jan Kooiman en Jos Niesten. Deze drie bereikten uiteindelijk ook als eerste eersten de Bonkevaart, in gezelschap van de totaal onbekende Evert van Benthem. De 26-jarige veeboer uit het Overijsselse Sint Jansklooster verraste het drietal net voor de meet en werd daarmee de opvolger van Rein Paping.

Voor Jan Roelof Kruithof uit Havelte werd de Elfstedentocht een drama. De schaatser kwam ten val bij een kluunplek in Kimswerd, voor de deur van het eeuwenoude bakkerijtje van het dorp. Daarmee kwam een triest einde aan de Tocht der Tochten voor Kruithof, winnaar van maar liefst tien alternatieve Elfstedentochten.

Cijfers

Vanuit de pers waren er 1.500 perskaarten aangevraagd waarvan 100 aan buitenlandse media waren toegekend. De toertocht werd verreden door 16.179 rijders en uiteindelijk wisten 13.060 rijders de tocht uit te rijden. Het aantal deelnemers aan de wedstrijd was 276, waarvan 224 uiteindelijk de Bonkevaart wisten te bereiken.

Het weer

Het weerbeeld was in de middag van 18 februari 1985 weinig winters. Het ijs was aan het dooien en het winterse weer bleef ver weg. In Friesland kwamen de temperaturen ruim boven het vriespunt er werd tussen de vijf en zeven graden gemeten.