FOK!games 2007 vooruitblik

Na onze terugblik op 2006 is het nu tijd voor om onze kristallen bol even op te poetsen. Wat kunnen we in 2007 allemaal verwachten? Naar welke games kijkt de crew uit?

Consolewars

De belangrijkste gebeurtenis in 2007 zal waarschijnlijk de launch van de PlayStation 3 zijn. Deze nieuwe console van Sony zal de derde en waarschijnlijk laatste console zijn die we nu nog \'next-gen\' kunnen noemen. Vanaf ergens in maart kunnen we de console in de winkels kopen als alles goed gaat.

De PS3 zal in twee versies verschijnen, een \'gewone\' versie van 499 euro, en een luxe versie van 599 euro. De uitgebreide versie krijgt een grotere harde schijf (60 tegenover 20 GB), een cardreader en zal ook draadloos het internet op kunnen. Wat de launchgames gaan worden is nog niet helemaal definitief, maar games als MotorStorm, Oblivion, Resistance en NFS: Carbon zorgen voor een gevarieerde line-up met potentiële toppers.


De PlayStation 3

De twee concurrenten van de PS3, de Wii en de 360, willen in 2007 nog verder groeien dan ze al gedaan hebben. De Wii had een succesvolle launch (je kunt nog steeds niet fatsoenlijk een Wii kopen in de winkel) en de 360 had een goed najaar wat betreft de verkopen, maar ze moeten nu proberen om een constante stroom goede games te houden.

Voor de Wii staan komend jaar in ieder geval nog Mario Galaxy, Metroid Prime 3, Smash Bros. Brawl, Wario Ware en Excite Truck. De laatste twee verschijnen in januari en februari, van Mario, Samus en de rest is het nog niet bekend wanneer ze gaan verschijnen. Hopelijk kan Nintendo de games mooi spreiden zodat we niet van die gigantische lege periodes krijgen zoals met de GameCube vaak het geval was.


Smash Bros en Wario Ware

De Xbox 360 gaat in 2007 een flink aantal games afleveren waarvan Halo 3 waarschijnlijk de meest verwachte game van gaat zijn. Met Halo 3 eindigt de Halo trilogie, maar Halo fans hoeven niet te vrezen, want Halo Wars verschijnt ook nog. Naast deze twee Halo games krijgt de 360 ook behoorlijk wat RPG\'s, iets wat zijn voorganger chronisch mistte. Games als Blue Dragon, Lost Odessey, Eternal Sonata en Mass Effect lijken allemaal toppers te worden binnen hun genre. Andere potentiële toppers voor de 360 zijn: Assassin\'s Creed (ook voor PS3), Lost Planet, Forza 2 en Grand Theft Auto 4 (ook voor PS3). De genoemde games zijn nog maar het topje van de ijsberg, de 360 heeft op dit moment al ruim 120 upcoming games.


De cast van Blue Dragon

Van de vorige generatie (PS2, Xbox, Cube) is niet veel meer over. De Cube en de Xbox zijn beide een beetje of helemaal dood. Het wordt daarvoor nu budgetbakken-tijd! Hou je gameshop in de gaten, je zou oude toppers moeten kunnen kopen voor maar een paar tientjes. De PS2 heeft echter nog wel een jaar leven in zich; games als God of War 2, Final Fantasy XII, Okami en Rogue Galaxy moeten allemaal nog in Europa verschijnen en dit gaan vrijwel zeker topgames zijn.

Handheld wars

Op handheld gebied gaat niet zo heel veel gebeuren waarschijnlijk. Beide handhelds, de PSP en de Nintendo DS, gaan gewoon door waar ze in 2006 mee bezig waren. De PSP gaat meer en meer de kant op van een multifunctioneel apparaat en de DS gaat verder met het veroveren van de non-gamers. Beide handhelds hebben wat betreft de games ook een flink aantal potentiële toppers in de planning zitten. Voor de PSP zijn dit bijvoorbeeld FFVII: Crisis Core, Final Fantasy Tactics, Every Extend Extra en Rainbow Six Vegas. Voor de DS zijn dit onder andere de Final Fantasy games Tactics, XII en Crystal Chronicles en de games Zelda Phantom Hourglass, Children of Mana en Mario Basketball.


FFXII: Revenant Wings

Het enige dat 2007 een beetje spannend zou kunnen maken is een redesign van de PSP. Er gaan sinds de launch al geruchten over en deze worden steeds sterker. En zeg nou zelf, een PSP met betere knoppen, interne harde schijf en een sterkere batterij is iets dat de PSP een flinke boost zou kunnen geven.


Aeris doet mee in Crisis Core

PC

Voor de PC is de aankomende release van Windows Vista een grote stap. Vista is namelijk niet zomaar een nieuw OS, het moet een hoop zaken in Windows beter maken. Eén van de onderdelen waarin Vista wil verbeteren is het gamen. Vista wordt door Microsoft daarom ook voor een groot gedeelte neergezet als gameplatform. Om Vista te kunnen draaien heb je echter wel een krachtige PC nodig en ook nog \'ns flink wat geld.


Overclocked, een adventure die zomaar heel goed zou kunnen gaan scoren

Qua games zit het met de PC ook wel goed. Een hoop toppers komen zowel naar de consoles als naar de PC en de PC krijgt ook nog eens flink wat exclusieve titels. Wat dacht je van STALKER, Crysis (dé game die de mogelijkheden van Direct X 10 moet laten zien), Spore en Overclocked? De PC is daarnaast het platform waar de meeste games voor in de planning staan, ruim 300 (dat is overigens wel inclusief Duke Nukem Forever...). Dat klinkt goed als je PC-gamer bent toch?