[Fotoreportage]Canal Parade 2009

Vandaag was het weer zien en vooral gezien worden op de dertiende editie van Canal Parade in hartje Amsterdam. Ruim tachtig boten vol met feestende homo's en lesbiennes waanden zich door de grachten van Amsterdam. Amsterdam was bomvol. Maar liefst 560.000 feestgangers lieten weten dat zij voor openheid van homoseksualiteit staan.

Dit jaar waren er ook primeurs aanwezig. Voor het eerst voer er een boot met bekende sporters mee in het kleurrijk gebeuren. Onder andere Pieter van den Hoogenband, hockeyster Minke Booij, en voetballers Pierre van Hooijdonk en Aron Winter gingen los op hun boot.

Ook deed de politiek dit jaar vrolijk mee met de parade. CDA voer voor het eerst mee op het 'heilig bootje' dat vol stond met christelijke homo's en lesbo's. Voor de VVD was het ook een ontmaagding, zij dobberde voor het eerst mee door de grachten. Politieke partijen zoals Groenlinks en D66 varen al wat jaren mee.

Ook waren de BN-ers massaal aanwezig. Gordon had een voorbeeld genomen aan zijn jeugdheld Sinterklaas en stond als een ware "Snikkelaas" prominent op het dek van zijn zuurstokroze boot. Helaas had Gordon geen rekening gehouden met de hitte die in Amsterdam hing. Hij werd onwel en moest zijn optocht voortijdig afbreken. Gelukkig kan hij nog nalezen hoe gezellig het was in de vele specials.

Patricia Paay wilde de scheiding van Adam Curry vergeten en had de tijd van haar leven op de boot van Gerard Joling. Samen met onder andere Imca Marina en Bonnie St. Claire lieten de dames, inclusief Gerard, zien wat feesten was. Gerard wenste vanaf zijn boot Gordon wel beterschap.

Burgemeester en fervent theedrinker Job Cohen trouwde maar liefst vijf homokoppels vandaag. De vijf huwelijken waren ook een knipoog naar Amerika waar het homohuwelijk in veel staten verboden is. De newlyweds hebben of de Nederlandse of de Amerikaanse nationaliteit.

Het was in Amsterdam een samenzijn van zowel mannen als vrouwen, jeugd en ouderen. Het maakte niet uit wat je droeg aan kleding, of je uberhaupt wel kleding droeg. Mannen werden voor een dag vrouw en vrouwen lieten hun extravagante kant zien. Deze dag stond voor samen feesten. Feesten op het feit dat homoseksualiteit in Nederland geaccepteerd wordt.

FOK!fotograaf Juicyhil was aanwezig op de Canal Parade en maakte voor ons de volgende fotoreportage: