[Specials] 65 jaar na D-Day

“Soldaten, matrozen en vliegeniers van het geallieerde expeditieleger! U staat op het punt om zich te begeven op een grote kruistocht, waarnaar wij deze vele maanden hebben gestreefd. De ogen van de wereld zijn op u gericht. De hoop en de gebeden van vrijheidlievende mensen van overal, strijden met u mee. Samen met onze moedige bondgenoten en wapenbroeders op andere fronten, zult u de Duitse oorlogsmachine vernietigen, de nazi-tirannie over de onderdrukte Europese volkeren verdrijven en een zekere toekomst in een veilige wereld voor onszelf zekerstellen.”

Dit zijn de woorden van geallieerd opperbevelhebber Dwight Eisenhower voorafgaand aan de geallieerde invasie in Normandië op 6 juni 1944, de grootste amfibische militaire operatie uit de geschiedenis. Aan het eind van die dag hadden 156.000 geallieerde manschappen voet aan de grond gezet op Franse bodem om een einde te maken aan de Duitse bezetting van West-Europa. D-Day, zoals de dag in de geschiedenisboeken bekend is, vormde het begin van een strijd die nog bijna een jaar zou duren en vele slachtoffers zou kosten, zowel geallieerde en Duitse soldaten als onder burgers. In mei 1945 zegevierden de geallieerden over de Duitsers en was West-Europa vrij.

Op 6 juni aanstaande is het precies 65 jaar geleden dat deze historische gebeurtenis plaatsvond. Veteranen, hoogwaardigheidsbekleders – waaronder president Obama – en andere belangstellenden reizen af naar Normandië om stil te staan bij deze geschiedenisbepalende dag. Ook op FOK! wordt niet voorbij gegaan aan deze herdenking. Van 1 juni t/m 6 juni verzorgt het team van www.go2war2.nl, speciaal voor FOK!, een dagelijkse column over verschillende aspecten rondom deze historische dag. Go2War2.nl is Nederlands grootste online naslagwerk over de Tweede Wereldoorlog en wordt beheerd door de Stichting Informatie Wereldoorlog Twee (www.stiwot.nl ).

In de columns wordt onder ander het verhaal een Amerikaanse Airbornesoldaat beschreven, die verantwoordelijk was voor de dood van de eerste Duitse generaal die sneuvelde tijdens de slag in Normandië. Ook is er aandacht voor de Amerikaanse landingen op Omaha Beach waar 3.000 Amerikanen sneuvelden tijdens een bloedige strijd. Wil je alvast iets van de sfeer proeven voorafgaand aan de operatie dan kun je Eisenhowers complete toespraak nalezen of beluisteren op Go2war2.nl. Morgen lees je op FOK! over operatie Bodyguard, de geallieerde misleidingsactie voorafgaand aan D-Day.