Pipo X7, Windows 8.1 Mini PC voor minder dan ¤100

Software

 

Dan de software, de Pipo X7 is geleverd met Windows 8.1 with Bing. Deze licentie is bedoeld voor goedkope apparaten zoals deze Pipo. 

Er staat op de X7 geen software voorgeïnstalleerd. Dit zorgt er voor dat er gelukkig nog wat werkgeheugen vrij blijft om zelf te vullen. Dit komt natuurlijk ook ten goede aan de (matige) 32GB opslag waarvan er effectief 23.5GB te zien is, waarvan 18.2GB beschikbaar. De boottijd van de schone installatie is zo rond de 14 seconden, ondertussen duurt het ongeveer 15-16 seconden met de wat geinstalleerde apps. 

Onderstaand screenshot is het systeemgebruik op een moment dat de Pipo niet in gebruik was (wel met enkele apps geïnstalleerd).

pipox7-22 (Foto: RobertNL)

Office

Naast de Windows 8.1 with Bing staat er op het apparaat ook Office 365, deze app geeft je een licentie voor 1 computer en 1 tablet voor 1 jaar.

pipox7-24 (Foto: RobertNL)

Kodi

pipox7-26 (Foto: RobertNL)

Een reden om deze pc te kopen was onder andere Kodi, vandaar dat ik dit ook meeneem in deze review. Binnen Kodi loopt alles soepel, de menu's laden goed. Ik heb niet het idee dat een zwaardere skin heel veel problemen zou opleveren voor de X7.

Video's binnen Kodi spelen ook prima af; vanaf het netwerk en/of plugins draaien ze allemaal soepel genoeg. H.265 doet de X7 dan weer niet dus 4K gaat hem niet worden (output kan dat ook al niet aan). Video's met hogere bitrates waren ook geen groot probleem.

Software overige

Youtube

De ene keer lijkt youtube prima te werken in Chrome en de andere keer lijkt de HD-stream iets te stotteren. Dit lijkt te komen door de belasting van de processor en het bijbehorende terugklokken door de warmte (throtteling). Echter bij het gebruik in Firefox loopt het wel soepel, de HD stream vertraagt niet en door de lagere belasting werkt het goed. 

Netflix

Netflix heb ik eerst in Chrome geprobeerd. Als de stream gestart wordt duurt het een paar seconden voordat het beeld overgaat naar HD maar daarna werkt het wel. Toch lijkt het binnen Firefox soepeler te lopen. Het is dus aan te raden om geen Chrome te gebruiken omdat dat programma teveel van de processor lijkt te vragen. 

Ook binnen de app van Windows werkt Netflix soepel, doorspoelen is mogelijk en ook na 20 minuten zijn er geen problemen. De temperatuur blijft stabiel op 60 graden waarbij 12% van de CPU in gebruik is. 

Windows & Ubuntu

Naast Windows kan je, doordat je in de bios kan komen, ook andere systemen installeren. Vergelijkbare kastjes draaien bijvoorbeeld al Ubuntu en ook Windows 10 behoort tot de mogelijkheden.

Ondertussen is ook de Pipo X7S beschikbaar, deze combineert Windows met Android middels dualboot. Gezien deze kastjes dezelfde hardware schijnen te hebben is te verwachten dat de X7 ook een dualboot-optie krijgt.