Football Manager 2012

Naast de grotere features heeft SI ook een heleboel oude features getweakt of toegevoegd. Zo zul je merken dat het spel een stuk sneller aanvoelt dan voorgaande delen. Miles Jacobson vertelde in het interview dat de optimalisatie van de game een belangrijke factor was van deze release. In plaats van een heleboel grote features toe te voegen, wilden ze enkele toevoegen en daarnaast de game sneller en effeciënter maken. En dat merk je. Niet alleen in de algehele snelheid van de game maar ook in bepaalde schermen. 

Een goed voorbeeld hiervan is de zoekfunctie bij transfers. Je kunt hierbij besluiten om te filteren op bepaalde attributen. Wil jij graag een sterke spits die goed kan koppen en maximaal 27 jaar oud is, dan kun je daarop filteren. In voorgaande delen moest je het gehele filter opstellen en dan op 'Zoek' drukken om de resultaten te zien. In FM12 worden de resultaten ter plekke voor je gefilterd. Zodra jij hebt aangegeven dat je alleen spitsen wil zien, worden gelijk alle andere posities eruit gefilterd. En zo kun je bij elk nieuw filter precies zien wat het resultaat hiervan is. 

Zodra je een speler gevonden hebt die jou bevalt, komt de volgende stap. Het aantrekken van spelers. Voor het gemak pakken we even een speler die transfervrij is, dan hebben we niet het gezeur van een club. Het scherm is niet veel veranderd op één klein icoontje na. Voor elk onderdeel bij de transferonderhandelingen staat een klein slotje. Met dit slotje kun je aangeven dat een bepaalde waarde het maximale is dat jij kunt bieden. Kun jij bijvoorbeeld maar 5000 euro bieden maar vraagt de speler steeds 7000, dan kun je met dat slotje aangeven dat 5000 toch echt de max is. De speler heeft nu twee opties: Hij kan besluiten om dan alsnog weg te lopen of hij kan besluiten om op andere vlakken meer te vragen. Als we niet meer salaris kunnen bieden, dan maar meer bonussen of een gelimiteerde transfersom. Het geheel voelt hierdoor meer aan alsof je daadwerkelijk in onderhandeling bent met de speler. 

Als de speler dan alsnog besluit niet voor jou te kiezen, dan wordt het toch eens tijd om te zoeken binnen je eigen jeugd. Het gehele jeugdsysteem heeft een verbeterde touch gekregen. Elk jaar worden er enkele jeugdspelers aangeboden aan jou. In voorgaande delen werden die gewoon in je jeugdteam gedropt en dan mocht je kijken wat je ermee deed. Nu kun jij kiezen welke spelers toegelaten worden tot jouw team. Je kunt de spelers er al uit filteren voordat ze überhaupt een voet op het veld hebben gezet. Je jeugdteam blijft mooi clean en alleen de spelers die echt goed genoeg zijn, zijn nu beschikbaar. Het voelt frisser aan, het voelt een heel stuk cleaner.

FM-player

Maar Kn0x toch, wat ben je positief over deze game. Is er dan helemaal niks fout? Ja, toch wel helaas. Het spel heeft al jaren last van bepaalde kwaaltjes en hoewel de meeste opgeruimd zijn, komen andere toch weer terug. Een voorbeeld hiervan zijn de onlogische transfers. Spelers die net goed genoeg zijn voor de reserves van MVV worden opeens aangetrokken door Chelsea of Valencia. Daar komen ze nooit aan spelen toe en vertrekken na drie jaar naar een andere topclub waar ze nooit aan spelen toekomen. Dit merk je het beste bij keepers. De meest waardeloze keeper zal uiteindelijk altijd een aanbod krijgen van een topclub. Dit fenomeen komt al jaren terug en stiekem had ik gehoopt dat ze ook dit zouden aanpakken. Helaas.

Een ander probleem dat opviel, waren de vele takeover talks. Zodra er geruchten gaan dat een club overgenomen gaat worden, krijg je dit te zien. In het echte leven zal dit niet vaak voorkomen. Het is in ieder geval nog nooit gebeurd dat zowel PSV als Ajax en Feyenoord binnen een jaar overgenomen zouden worden. Wel binnen Football Manager. Binnen zes maanden gingen er geruchten dat zeven Eredivisie-teams overgenomen zouden worden. Veelal vonden er ook gesprekken plaats, maar het is nog nooit daadwerkelijk gebeurd dat een team is overgenomen in die zes maanden. 

Meer negatieve dingen heb ik tot op heden niet kunnen vinden. Er zijn wat zaken die storen maar waar SI weinig aan kan doen. De bondscoach van Nederland heet nog steeds Jan Janssen, het Duits elftal is niet speelbaar en de logo's van de Premier League ontbreken. Dit heeft echter te maken met licenties. Miles Jacobson vertelde in het interview dat veel bonden een exclusieve deal willen met een uitgever en daar is Sports Interactive het niet mee eens. Gelukkig voor ons heeft Football Manager een zeer grote fanbase en zijn binnen één tot twee weken al veel  hele facepacks, logopacks en verbeteringen op internet te vinden die je kunt importeren in het spel. Zodoende is Jan Janssen gewoon Bert van Marwijk, heeft Tottenham ook daadwerkelijk het goede logo en zal een foto van een speler een goede recente zijn. 

Conclusie
Ik had in theorie nog drie pagina's door kunnen kladden over de vele kleine tweaks en dan heb ik sommige niet eens ontdekt. Het moge duidelijk zijn dat Sports Interactive met Football Manager 2012 een ontzettende goede game op de plank heeft liggen. De game voelt vele malen sneller dan zijn voorganger, het toevoegen van competities is een makkelijk proces en is een ontzettend handige feature. De tutorial is verbeterd voor nieuwe spelers en geeft je precies inzicht in de mogelijkheden van het spel. Het contact met spelers is verbeterd, zowel in team meetings als in contractaanbiedingen en geeft veel meer het gevoel dat je daadwerkelijk in gesprek met iemand bent. Ja, de game heeft enkele kleine mankementen, maar dat zal het spelplezier totaal niet minder maken. Football Manager 2012 is een ontzettende goede game geworden en ik kan alleen maar dromen wat Football Manager 2013 gaat brengen.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Managen van competities
- Jan Janssen is weer terug
9,5
+ Spelerinteractie is verbeterd
- Bepaalde licenties missen nog
+ Game is stukken sneller