FIFA 10

Met behulp van één of twee foto\'s die je via de site van EA Football World kunt uploaden maakt EA een 3D-gezicht van jou. Deze kun je dan weer vanuit de game downloaden en op je Virtual Pro plakken. Hoewel de technologie nog verre van perfect is, is het resultaat uitstekend te noemen. In plaats van uren aanklooien met allerlei schuifjes om je gezicht zoveel mogelijk op je eigen gezicht te laten lijken, kun je met GameFace binnen 10 minuten je eigen evenbeeld in FIFA 10 hebben.

De mogelijkheden van je Virtual Pro zijn dan ook dit seizoen weer een stuk uitgebreider. Op basis van je fysieke eigenschappen worden je verschillende statistieken berekend. Als je bijvoorbeeld wat zwaarder bent, is je basisbalans een stuk hoger, maar je wendbaarheid en snelheid een stuk lager. Al deze statistieken zijn uiteraard op te waarderen, maar dat gebeurt niet door een RPG-systeem waarbij je na elke wedstrijd punten moet verdelen over verschillende eigenschappen. Nee, dit jaar worden je schoten beter door veel te scoren, je passes beter door succesvolle passes af te geven en je fysieke kracht hoger door veel duw-en-trek-duels te winnen.
De game schaalt dit ook netjes mee met de moeilijkheidsgraad, om zo te voorkomen dat je even op Easy-mode je Virtual Pro naar het hoogste niveau tilt. In Easy-mode zul je veel meer passes moeten afgeven om een hoger niveau te bereiken dan op de hoogste moeilijkheidsgraad.

Aan de gameplay met je Virtual Pro is ook flink gesleuteld. Aan de randen van je scherm zie je je afspeelmogelijkheden die buiten je gezichtsveld vallen en hoe beter je tactische bewustzijn is, hoe beter de afspeelmogelijkheden zichtbaar zijn.
Je Virtual Pro beter maken doe je eigenlijk overal in de game. Of dat nu op het trainingsveldje, in een wedstrijd of online is: als je Virtual Pro meespeelt, wordt hij beter.
En online gameplay is dit jaar getrakteerd op een leuke extra: Pro Club. Met dit systeem kun je je Virtual Pro aanmelden bij één van de duizenden online teams (of er zelf eentje maken natuurlijk). De eigenaar van de club bepaalt voor de wedstrijd wie er allemaal spelen en op welke positie en vervolgens barst de wedstrijd met 10 tegen 10 spelers los.
Verder is er een hele batterij aan online-modes beschikbaar, te veel om allemaal in deze review te bespreken. Het volstaat om te zeggen dat de matchmaking in alle modi waarin deze van toepassing is uitstekend is en dat de online-ervaring, zoals altijd, erg afhangt van je medespelers en/of tegenstanders. Als je één-tegen-één speelt kom je nog het meest de ervaren en meer serieuze spelers tegen en dan is het echt genieten geblazen. In co-op-spellen waarbij je samen met anderen in één team samen moet spelen kom je echter vaak spelers tegen van het type \"kop omlaag en RENNEN!\", iets dat vaak in balverlies en frustraties lijdt. Het handjevol serieuze spelers haakt dan ook snel af, of ze negeren deze spelers door ze geen bal meer toe te spelen.

Na dit hele halleluja-verhaal is er helaas ook nog het gedeelte van de minpunten. FIFA 10 is nog niet de ultieme voetbalgame, aangezien de graphics vrij gedateerd aandoen. Spelers lijken niet op hun levende tegenhangers en ook het publiek is een grote pixelbrij. Nu maakt dat in principe niet zo heel veel uit, zolang je speelt is de kwaliteit goed genoeg, maar zodra je scoort en de camera uit allerlei hoeken het doelpunt in beeld brengt, word je toch even geconfronteerd met de waarheid. Overigens is er grafisch verder weinig mis met de game: animaties zien er goed uit, ik heb nog geen speler over het gras zien moonwalken en ook de collision detection is uitermate goed.
De audio is echter een ander verhaal. De muziek is eigenlijk de enige audio die een voldoende scoort, want de rest is voornamelijk meer van hetzelfde. Het commentaar lijkt wel rechtstreeks uit FIFA 09 gekopieerd en krijgt het nog steeds voor elkaar om de keeper te feliciteren met een geweldige redding als hij een los rollende bal opraapt. Het Nederlandse commentaar begint overigens inmiddels een cult-status te bereiken, zo slecht is het. Youri Mulder en Evert ten Napel zijn weer opgetrommeld om de commentaren in te spreken en missen zoals elk jaar weer iedere bezieling die je bij een commentator verwacht. De Engelse commentatoren klinken in ieder geval enthousiast.

Verdere minpunten zijn eigenlijk alleen maar details: zo zijn er geen stadions uit de Eredivisie aanwezig en worden wedstrijden in onze vaderlandse competitie vrijwel altijd door een Duitser of een Belg gefloten. De zang- en spreekkoren vanaf de tribunes zijn ontzettend sfeermakend, maar ik schrok toch even toen ik \"Hand in hand kameraden\" hoorde bij Sparta - Ajax. Het handjevol Spartanen die ik ken, zouden liever hun voet afhakken dan het lijflied van Feyenoord zingen. Dit zijn echter details en absoluut niet onoverkomelijk.