Steeds minder laadpalen langs de snelweg

In Nederland is de ambitie om het laadnetwerk voor elektrische auto's steeds verder uit te breiden. Dit zou ervoor moeten zorgen dat meer mensen overstappen op elektrisch rijden. Toch verdwijnen er opvallend genoeg laadpalen langs de snelwegen, niet omdat er te weinig gebruik van wordt gemaakt, maar door een tijdelijke beleidsregel die in 2022 werd ingesteld. Deze wetgeving verbiedt namelijk lange-termijnvergunningen voor nieuwe laadpalen op verzorgingsplaatsen, omdat de overheid nog moet beslissen over de toekomst van tankstations en rustplaatsen. Dit heeft er al toe geleid dat ongeveer twintig laadpalen zijn verwijderd.

De laadpalen moeten compleet worden uitgegraven, wat de nodige werkzaamheden en kosten met zich meebrengt.

De regel is in het leven geroepen om te voorkomen dat verzorgingsplaatsen nu al worden omgevormd tot laadstations, voordat er een duidelijk toekomstbeeld is. In de praktijk leidt het echter tot een ongewenste situatie: bestaande laadpalen moeten verdwijnen als een rechter oordeelt dat hun tijdelijke vergunning niet geldig is.

Ook exploitanten van laadpalen, zoals Fastned, gebruiken juridische procedures om concurrerende laadpalen langs de snelweg aan te vechten, wat bijdraagt aan de verwijdering ervan.

Fastned benadrukt dat de overheid voor een gelijk speelveld moet zorgen door de regels eerlijk toe te passen op alle aanbieders van laadpalen. Ze verdedigen hun juridische acties door te stellen dat ook zij vaak tegenwerking ondervinden wanneer ze hun laadplekken willen uitbreiden. Uiteindelijk is het de combinatie van concurrentie tussen aanbieders en de huidige wetgeving die leidt tot het verdwijnen van laadpalen langs de snelwegen, ondanks de toenemende vraag naar oplaadmogelijkheden.

Brancheorganisatie Vemobin maakt zich zorgen over deze situatie en pleit ervoor dat de beleidsregel uit 2022 zo snel mogelijk wordt ingetrokken. Zij hopen dat de overheid snel knopen doorhakt over de toekomst van tankstations en verzorgingsplaatsen, zodat de laadpalen niet langer verdwijnen door juridische procedures.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)