Extreem weer vanwege klimaatverandering elke 100 jaar
Klimaatverandering zorgt ervoor dat de kans op extreem weer in Centraal-Europa, zoals de recente overstromingen, verdubbelt. Dit zou blijken uit een eerste analyse van het wetenschapscollectief World Weather Attribution. De zware regenval van afgelopen maand veroorzaakte grootschalige overstromingen, waarbij zeker 24 doden vielen en duizenden mensen hun huizen moesten verlaten. Hoewel de schade nog wordt opgeteld, gaat het waarschijnlijk om miljarden euro's. Opvallend was dat deze vier dagen regen de hevigste neerslag in de regio was sinds men vorige eeuw begonnen is met meten, aldus Sjoukje Philip van het KNMI.
De wetenschappers onderzochten weerstatistieken en simuleerden de invloed van klimaatverandering met tientallen verschillende klimaatmodellen. Hieruit blijkt dat de regenval in Centraal-Europa al met 7% is toegenomen door klimaatverandering, maar dit kan in werkelijkheid nog onderschat zijn.
Onderzoeker Joyce Kimutai van het Grantham Institute benadrukt dat de "vingerafdrukken" van klimaatverandering duidelijk zichtbaar zijn in deze regenval. Volgens haar zouden dergelijke rampen alleen maar verwoestender gaan worden.
Een opvallend punt uit de analyse is dat dit soort extreem weer nu gemiddeld één keer per 100 jaar voorkomt. Zonder door de mens veroorzaakte klimaatverandering zou dat eens in de 200 jaar zijn geweest. WWA-medeoprichter Friederike Otto wijst erop dat dit soort situaties natuurlijk enkel erger zullen worden als er geen actie wordt ondernomen tegen het gebruik van fossiele brandstoffen.
Een positieve noot is dat de vroege waarschuwingssystemen hun werk goed deden, waardoor het aantal slachtoffers relatief beperkt bleef in vergelijking met eerdere rampen in de regio. Zo kwamen bij overstromingen in 1997 meer dan honderd mensen om, en in 2002 zelfs 232, terwijl de regenval toen minder extreem was dan dit jaar.
Gerbrand Koren, klimaatonderzoeker aan de Universiteit Utrecht, benadrukt dat de maatregelen die zijn genomen, zoals waarschuwingsapps en evacuaties, veel leed hebben voorkomen.