Sid Meier's Civilization IV

De belangrijkste vernieuwingen hebben te maken met de manieren waarop de game te winnen is. De meest voor de hand liggende manier is het uitroeien van je vijanden door middel van oorlogvoering met soldaten, tanks, vliegtuigen etc. Maar er zijn in Civilization ook nog andere manieren om de overwinning te behalen. Bijvoorbeeld \\\"Time Victory\\\", de beschaving met de hoogste score (waarin alle aspecten van economie tot cultuur meegerekend worden) in 2050 wint. De \\\"Diplomatic Victory\\\" krijg je als je beschaving gekozen wordt de voorzitter te worden van de UN. Dit is een moeilijke overwinning, omdat je met alle andere beschavingen goede contacten moet hebben. Dan heb je nog de \\\"Space Victory\\\". Degene die het eerste een ruimteschip naar Alpha Centauri stuurt wint. De \\\"Cultural Victory\\\" behaal je als je drie steden hebt met een culture rating van boven de 100000.

In Civilization IV speelt religie een grote rol. Er zijn in totaal zeven religies die elk aan een technologie verbonden zijn. Als je zo\\\'n technologie als eerste ontwikkelt, dan krijg je die religie die daaraan verbonden zit. Het geloof wordt verspreid via trade routes en missionarissen en hebben impact op de tevredenheid van je volk. Hoe groter je verspreidingsgebied van je geloof hoe machtiger je bent. Het heeft consequenties voor je volk, maar ook voor je schatkist. Als je het juiste gebouw in je \\\"Holy City\\\" hebt staan, dan krijg je geld voor elke stad die je religie aanhangt. Verder kun je ook zorgen voor een betere relatie met andere beschavingen door dezelfde religie aan te hangen.

Ook het diplomatieke gedeelte van Civilization IV is aangepast. Buiten het handelen met goederen, technologies en het elkaar de oorlog verklaren kun je de andere beschavingen opjutten tegen elkaar te vechten. Nieuw is de optie \\\"Open Borders\\\". Als je afspreekt \\\"Open Borders\\\" te hebben met een andere beschaving, dan mogen de units van deze beschaving zich binnen jouw grenzen bevinden. Sta je dit niet toe of bezoek jij met jouw units een gebied van een andere beschaving waarin de \\\"Open Borders\\\" afspraak niet is gemaakt, dan kan dat wel eens oorlog betekenen.

Nieuw zijn ook de zogenaamde \\\"Great People\\\". Dit zijn speciale units die kunnen zorgen voor tal van bonussen. De Great People zijn kunstenaars, artiesten of wetenschappers uit de geschiedenis. Ze kunnen zelfs zorgen voor een Gouden Eeuw, een tijdperk waarin je over meer resources zult beschikken dan normaal.

Hoe speelt het?
Als je Civilization IV opstart valt al direct één ding op: het introscherm en de muziek zijn ontzettend sfeervol. Je kunt kiezen voor een aantal spelopties, o.a. een tutorial, single player game, scenario\\\'s en multiplayer game. Tijdens het laden van het gekozen spel wordt een verhaal verteld over het ontstaan van beschavingen en hoor je een muziekmix waarin je de oude Civilization-melodietjes ook kunt herkennen.

Het spelen van Civilization IV is niet moeilijk. Je kunt de units met de muis besturen, maar ook de oude vertrouwde shortcuts op het toetsenbord gebruiken. Doordat de Civilopedia altijd beschikbaar is, kun je overal informatie over opvragen. Moeilijker is om te bepalen wat nu echt de goede keuzes zijn van te ontwikkelen technologieën. Maar dat is een tactisch inzicht en heeft verder weinig met de gameplay te maken. Civilization IV is uitermate geschikt om te spelen als je nog nooit een voorganger gespeeld hebt. Het spel bevat ook een duidelijke tutorial.

Er zijn veel opties wat betreft multiplayer in Civilization IV. Je kunt de game helemaal naar eigen wens instellen. Zo is het mogelijk een korte game van een uur te spelen, maar je kunt er ook voor kiezen de game zo uitgebreid mogelijk te spelen. Je kunt spelen via Internet, LAN, hot seat of via de speciale turn-based server PitBoss. Via PitBoss is het mogelijk een game binnen te rollen die al een tijd gespeeld werd door anderen. Mocht je zelf disconnecten, dan neemt een computerspeler jouw plaats in zodat de game niet verloren gaat.