DVD: De Aristokatten

Zo'n beetje elk half jaar is het weer zover. Disney opent haar beruchte 'kluizen' en tovert weer een klassieker tevoorschijn voor een herpublicatie. Eerder dit jaar werden de hondenliefhebbers verwend met een schitterende uitgave van 101 Dalmatiërs en dit keer komen de kattenliefhebbers aan bod met De Aristokatten. De film is inmiddels enige tijd verkrijgbaar als special edition.



Moederkat Duchess en haar drie kittens Marie, Berlioz en Toulouse wonen in een statig huis in het Parijs van begin twintigste eeuw. Hun baasje, de gepensioneerde operazangeres Adelaide Bonfamille, is een welgestelde allenstaande dame, die samen met de butler Edgar Mietzelfeld, het paard Frou Frou en Roquefort de muis een schitterende villa bewoont. Adelaide Bonfamille is zeer gesteld op haar kattenfamilie. Zo zeer zelfs dat ze haar testament wil aanpassen ten gunste van de katten. Die zullen haar hele fortuin erven; pas als de katten het tijdige voor het eeuwige verruilen krijgt butler Edgar het fortuin in handen. Edgar is ziedend en besluit de katten uit de weg te ruimen. Hij stopt slaappillen in de melk van de katten en als de nacht is gevallen neemt hij ze mee in een mand. Hij dumpt de kattenfamilie bij een rivier in de buurt van een boerderij en denkt het helemaal voor elkaar te hebben. Als de katten ontwaken en tot hun schrik ontdekken ver van huis te zijn, hebben ze maar een doel: snel terugkeren naar Parijs. Ze weten echter niet hoe ze de weg naar huis kunnen vinden en hebben moeite om zich staande te houden op het platteland. Gelukkig raken ze al snel bevriend met straatkat Thomas O'Malley. Samen met hem, de band van Jazz Kat en andere dieren gaan ze proberen weer herenigd te worden met hun baasje.



De Aristokatten is de eerste film uit de Disneystallen waaraan Walt Disney zelf niet heeft meegewerkt. Hij overleed in 1966 en het is duidelijk te zien dat de hand van Walt Disney ontbreekt in De Aristokatten uit 1970. Er is minder aandacht besteed aan de getekende details, waardoor de 'decors' vrij vlak en eendimensionaal zijn. Ook is er maar weinig ruimte voor de karakters in de film. Ze worden wel geïntroduceerd aan de kijker, maar echt goed leer je ze niet kennen. Zeker als je De Aristokatten vergelijkt met de voorgaande productie, Jungle Book, is er een wereld van verschil. Ondanks de vlakke uitwerking is De Aristokatten zeker een vermakelijke film, met name voor de wat jongere kijkers. Muzikaal zit het geheel goed in elkaar, maar qua humor is de film duidelijk niet ingesteld op de volwassen kijkers.



Al eerder verscheen de De Aristokatten op dvd, namelijk in 2001. Het grote verschil met die release zit hem met name in een nieuwe nasynchronisatie van de Nederlandse stemmen. De originele Nederlandse stemmen werden ingesproken door onder andere Wieteke van Dort en Louis Neefs, maar deze zijn nu vervangen door de stemmen van Maaike Widdershoven en Günther Neefs (de zoon van!). De stemmen zijn niet noodzakelijk beter, maar wel anders. Het is jammer dat Disney ervoor gekozen heeft om niet zowel de originele Nederlandse track als de nieuwe op de dvd te plaatsen. Qua extra's is er eigenlijk maar weinig verschil tussen de vorige release en de huidige. Het gaat hierbij met name om features die interessant kunnen zijn voor volwassenen en niet echt voor kinderen. Zo zijn er drie korte filmpjes die een blik achter de schermen bieden, is er een niet gebruikte scène te bekijken en kun je alle liedjes los afspelen. Voor kinderen bevat de dvd een tweetal spelletjes en een korte bonusfilm. Tot slot is de release voorzien van een mooie glimmende kartonnen sleeve.

Heb je de release van 2001 al in je bezit? Dan is er geen vrijwel geen enkele reden om die te vervangen door de nieuwe dvd. In alle andere gevallen is de aanschaf zeker de moeite waard.


Label: Buena Vista H.E. Releasedatum: 16 april 2008 Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: