TV: van Kooten en de Bie

Na een afwezigheid van tien jaar zijn ze weer even terug; Kees van Kooten en Wim de Bie! Wie een persiflage verwacht van Balkenende gespeeld door Koot of de presentatie van de film Fitna door de met een blonde pruik getooide Bie, zal teleurgesteld zijn. Vanwege de boekenweek die als thema heeft: 'Van oude menschen', heeft de VPRO gemeend om de nieuwe verzamel-dvd; Ouwe lullen en krasse knarren van het beroemde duo extra te promoten. Van oude typen en de dingen die voorbij gaan gesproken.

Subheader
Otto den Besten; de met consumptie sprekende, doorgedraaide ex-leraar DuitsRugop ‘81
Vooraf weet je dat het een compilatie van eerder werk betreft, maar tegelijkertijd is er toch die teleurstelling! Dhr. Kotsemmer, een met naziesnorretje getooide van Kooten, komt aangifte doen van het bedrijven van de euthanasie met zijn buren. Otto den Besten, de met consumptie sprekende, doorgedraaide ex-leraar Duits. Tom Pickwick en Harry Heep, de fraudulerende oud strijders die zich laten fŕteren op kosten van een gemeente die ze nooit hebben bevrijd. Het is prachtig om dat nog eens terug te zien, maar het is niet waar 960.000 kijkers op hebben zitten wachten. We willen Jacobse en van Es, van de Tegenpartij, die hun nieuwe film, FOKja! gaan presenteren, waarin ze aantonen dat de Bijbel een fascistisch boekwerk is dat aanzet tot haat. We willen zwerver Dirk die minister Vogelaar aanrandt als die zijn probleemwijk betreedt. We willen Bie die een Ome Geert imitatie doet! Maar ja, we kunnen wel zoveel willen? In 1981 doen F. Jacobse en Tedje van Es een gooi naar Kamerzetels. Hun verkiezingsprogramma 'Rugop ’81' kan rekenen op veel Trots op- en PVVachtige aanhang. Voor van Kooten en de Bie is dit reden om met dit experiment te stoppen.

Subheader
Zwerver Dirk:"Effe denken: is dit nou m'n eerste
biertje van vandaog, of m'n laotste van gisteren...?"
Foto: Roel Bazen


De satire van Koot en Bie is gebaseerd op een goedmoedige vorm van spot, kritisch en soms scherp, maar er blijft altijd ruimte voor positiviteit. In de jaren negentig verandert de samenleving, het wordt allemaal veel negatiever. Exit Koot en Bie die de zware last om elke week een programma te maken niet meer kunnen opbrengen. Wie nog van het duo wil genieten is aangewezen op de diverse dvd’s. Het overgrote deel van het materiaal is nog altijd actueel. Ondanks het feit dat ik respecteer dat aan alles een einde komt, verzoek ik om een comeback. We hebben jullie nog even nodig! Kom op, jullie leven toch nog? Anders stuur ik Dhr. Kotsemmer langs!


Zender: Ned.2|VPRO Gezien op: 12-03-2008 Waardering: