TV: Boer zoekt Vrouw

Wat bezielt mensen om hun liefdesperikelen, in dit geval de zoektocht naar een partner op televisie te etaleren? En wat drijft die 4,4 miljoen anderen die daar naar hebben gekeken afgelopen zondag? En dan nog Yvon Jaspers! Dat helpt ook niet mee zou je zeggen!


De verschrikkelijke Yvon Jaspers!


Het gaat om vier boeren en één boerin! Je zou verwachten dat die boerin ook een vrouw zoekt, maar nee hoor, agrariërs zijn straight, er zitten in eerste instantie drie mannen rond de keukentafel. Boerin Agnes heeft gekookt; een ovenschotel. Kordaat zet ze de lepel in de schotel, de damp stijgt op naar de keukenlamp en vermengt zich in de broeierige atmosfeer van nervositeit. Bij de vier boeren met de echte Hollandse namen; Jan, Frans, Gerard en Henk speelt zich een zelfde scène af maar dan met per boer drie vrouwen. De kracht van het programma is de eerlijke en ongecompliceerde gezelligheid. We zien veel van die godverse senseo's in stoere keukens met het leidingwerk gewoon zichtbaar tegen de tegels. Boer Jan is slechts 45 jaar maar woont in een boerderij waar de afgelopen drie honderd jaar niets aan het interieur is gewijzigd. Kruisjes aan de muur en een harmonium orgel, de godsvruchtigheid straalt er van af.


De fantastische Frans
Boer Frans heeft een originele manier gevonden om de houtkachel aan te steken. Hij pakt een spuitbus van het een of ander uit de schuur en met de aansteker erbij produceert hij een dermate vuurzee die doet denken aan de SIRE vuurwerkfilmpjes.

Frans is mijn favoriete boer, niet al te serieus, de crossmotor staat bijna in de keuken, wat je ziet is wat je krijgt. Frans heeft niet veel contact met zijn zachte kant, de vrouwen beklagen zich hier nogal over. Voor één van hen is dat reden om voortijdig, (net op tijd!) te vertrekken. Ook de andere boeren zijn niet al te gecompliceerd, of geëmancipeerd. Koken dat kunnen ze niet: van die 'ik had graag ijsblokjes in de whiskey gedaan, maar ik ben het recept kwijt-types'. Je kunt je afvragen en dat gaan we zeker doen, wat moderne vrouwen met dergelijke vruchten moeten aanvangen?

De eerste afhakers
Boer Henk is nogal gecharmeerd van Klarijn een 27 jarige zangeres omdat ze veel woordgrappen bezigt. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar Klarijn is wel de eerste die aftaait omdat de ambiance haar bij nader inzien niet aanspreekt. Henk maakt de opmerking

 dat Klarijn voor 40% favoriet was tegen de andere vrouwen elk voor 30%! Dom, dom, dom, als Henk enig kunde van vrouwen had gehad, dan had hij geweten dat je met dit soort opmerkingen voorzichtig moet zijn. Natuurlijk is het ook een tikje bot en ongevoelig. De overgebleven dames voelen zich nu tweede keus en dit komt de sfeer niet ten goede. Henk is de hele aflevering bezig met damage control.

Boerin Agnes heeft eenzelfde probleem; ze richt haar smachtende blikken op Jurjen die duidelijk loopt te balen in de koude ochtendmist. Jurjen is politieambtenaar en heeft dus ook niet echt de klik met werken en de boerderie. Bovendien vindt hij Agnes te boers! Ze zou zich wat vrouwelijker mogen gedragen en het gaat de godganse dag alleen maar over die teringboerderij! Agnes vraagt ondertussen advies aan haar ouders en die hebben een duidelijke voorkeur voor de twee andere mannen die ook van de boerderie komen. Yvon Jaspers adviseert Agnes om eens wat meer over gevoelens te praten in plaats van over de uiers van Klara 5. Afgelopen zondag zien we de nodige tenenkrommende situaties voorbijkomen; Agnes en kandidaat Jurre zitten op een strobaal wat vrijblijvend te praten over de liefde! Onbegrijpelijk, dat ze goddomme niet eens met die mannen de hooiberg inneukt voor wat vergelijkend waren onderzoek. Toep’n zoep’n en op de proem kroep’n zou men in de achterhoek zeggen. Als extra belemmering voor eventueel ontluikende liefde worden er ook nog familieleden en vrienden opgesnorkeld die zich op meer of minder irritante wijze met het selectieproces gaan bemoeien. Voor de boeren en boerin wordt het er allemaal niet makkelijker op. Boer Jan verzucht: "als het nou koeien zouden zijn dan was de keuze wat makkelijker!" Vervolgens bladert hij wat door het Friesch Dagblad terwijl de twee vrouwen in stilte aan zijn zijde zitten en bedenken hoe hun vrijwillige opsluiting eruit ziet.












Boer Frans toont zijn zachte kant

Concluderend:
Een erg vreemde situatie natuurlijk waarbij wel duidelijk wordt waarom de boeren en boerin er niet inslagen om op de gebruikelijke manier een partner te scoren en misschien is dat wel beter ook. Natuurlijk is het een merkwaardige situatie dat een alleenstaande bronstige boer wordt geconfronteerd met drie willige vrouwen en dat er dan niets interessants gebeurt. Dan heeft het zo moeten zijn en dan moeten we het vooral zo laten als het is!


Zender: KRO /Nl1 Gezien op: 27-01-2008 Waardering: