TV: Eén vandaag: pepperspray en 25 miljoen

Is pepperspray een ‘veilig’ wapen? Onlangs is een psychotische man overleden na een behandeling met pepperspray. De 31-jarige Nikkie zaliger -volgens zijn vriendin een lieve jongen, maar wel met een ‘verleden’- heeft angstaanvallen en wordt door de politie gekalmeerd met het bijtende spul. Volgens getuigen is er extreem geweld toegepast. De vriendin laat het appartement van Nikkie zien. Talloze injectiespuiten, latex handschoenen, een ingetrapte deur en glasscherven getuigen van het drama dat zich afspeelde. De kans om 25 miljoen te winnen is kleiner dan dat je getroffen wordt door de bliksem, desondanks laten velen zich verleiden tot een gokje. Minister Gerda Verburg gaat op zomerstage, een dagje in de speeltuin die Eén vandaag heet.

Subheader
zeker is dat deze diender je de volgende 15 minuten geen bekeuring aannaait

Onveilige pepperspray
Pepperspray is bedoeld om het gat tussen de wapenstok en het dienstpistool te vullen. Als oom agent te lui is om te slaan en het niet meteen nodig vindt om je neer te knallen, dan moet het spuitbusje uitkomst bieden. We zien beelden van agenten die ter lering ende vermaak met pepperspray bestookt worden. Ik vind het wel een beetje nichterig dat ze hun oogjes dichtknijpen, maar het resultaat is er niet veel minder om. De onfortuinlijke dienders eindigen allemaal boven een fonteintje om daar hun ogen schoon te spoelen. Zeker is dat ze je de volgende 15 minuten geen bekeuring meer kunnen aannaaien, wat op zich een geruststellende gedachte is. De politie is erg tevreden met de pepperspray. Een deskundige is dat niet. Verbazingwekkend is het feit –zegt zij- dat nieuwe medicijnen jarenlang getest worden voordat ze worden toegepast, in tegenstelling tot de haastig ingevoerde pepperspray, waarbij een duidelijke stagnerende werking is op de ademhalings systemen met enkele dodelijke slachtoffers tot gevolg. In de reportage ontbreekt een reactie van justitie, maar het kan zijn dat dit is vanwege een lopend onderzoek. Dan is het wel weer merkwaardig dat er opnames worden getoond van de plaats delict.

De staatsloterij
Donderdag 10 juli is de trekking van de staatsloterij. De glazenwasser en de huisvrouw hebben zich gek laten maken door het vooruitzicht 25 miljoen euro te kunnnen winnen. Volgens Jort Kelder is dat tegen een rente van 5 % een dagelijks inkomen van 3500 euro. Jort vindt dat maar matigjes, als je elke dag in de PC Hooft gaat winkelen, gaat het hard. Met een dergelijk bedrag ben je dus maar een klein miljonairtje. Opmerkelijk is dat veel geïnterviewden zeggen dat ze bij eventuele winst gewoon doorgaan met werken! Jort adviseert de aspirant winnaars om zich niet in te laten met adviseurs in absurd dure auto’s en bankiers met rinkelende Rolexen, maar om het geld gewoon op een spaarrekening te zetten.

Subheader

De zomerstage
Minister Gerda Verburg ondervindt dat televisie maken ook een vak is. Met een cameraploeg maakt ze een item over de vraag of de productie van biobrandstof van invloed is op de huidige voedselcrisis. Deze vraag wordt overigens niet beantwoord, behalve dan dat de minster zegt aan het eind van haar item dat dit niet zou moeten zijn. Het is wel een erg leuk onderdeel van het programma, omdat ook te zien is hoe het item tot stand komt. We zien de minister allerlei overbodige shots draaien waar ze zelf erg tevreden over is en die vervolgens niet in de eindmontage terecht komen. Dit geeft aanleiding te denken dat de uiteindelijke samenstelling van het item door de redactie is gedaan en niet door de minister. Voor de vorm zijn er wat kleine montagefoutjes in gelaten, de commentaarstem van de minister klinkt hier en daar wat onvast, maar toch een leuk item met medewerking van Gerda Verburg.



Zender: Ned.1 - TROS Gezien op: 9-07-2008 Waardering: