TV: Nova/Den Haag vandaag

Met het amusementsgehalte van de Nederlandse politiek zit het wel goed de laatste tijd. Vandaag mogen Ferry Mingelen en Twan Huys hun tanden zetten in Rita Verdonk. De wat hoekige politica presenteert in Amsterdam haar beweging 'Trots op Nederland' en Nova doet daar graag verslag van. Alexander Pechtold van D66 is als studiogast gevraagd om het geheel te becommentariëren. Het den Haag Vandaag-gedeelte wordt gevuld met de vraag wie er nu het best kan liegen, Wilders of het kabinet.


Subheader

Fuck Den Haag
Pechtold is blij dat Rita nu eindelijk haar beweging heeft gepresenteerd, hij verwacht haar morgen weer in de Tweede Kamer om het land te besturen. Rita heeft inmiddels in de Amsterdamse ‘Passenger Terminal’, geen idee wat dat nu weer is, een Amerikaans verkiezingsfeestje georganiseerd en Ferry Mingelen probeert de daar geproduceerde tyfusherrie te overstemmen. Geheel in Ritastijl schreeuwt hij de belangrijke programmapunten de microfoon in: fuck de ambtenaren, fuck Den Haag en fuck de buitenlanders met uitzondering van Sint Nicolaas die in ere hersteld moet worden,. Vervolgens een sfeerimpressie. De bezoekers van de Ritashow zijn met gratis kaartjes gelokte studenten en het blijkt ook dat mijn schoonvader stiekem duizend keer is gekloond.

Subheader
Het blijkt ook dat mijn schoonvader stiekem duizend keer is gekloond

Ferry doet een interview met Rita. Op de vraag wat nu in het kort de speerpunten zijn van het programma van TON antwoord Rita dat ze wil staan voor het karakter van Nederland en dat nu eindelijk de echte problemen van Nederland eens opgelost moeten worden. De afstand tussen de politiek en de rest van Nederland moet kleiner worden volgens haar. Rita wil geen openheid geven over wie haar financieel steunt. Maar ook grote sponsors hebben niets te zeggen over de inhoud van haar beleid. Via internet kan iedereen ideeën aandragen en ze luistert ook naar iedereen. Morgen dus haar site bestoken met goede beleidsvoornemens. Mogelijk luistert ze wel beter als je eerst een forse donatie hebt gedaan.
Verder een reportage over een kritische aanhanger van Rita Verdonk, de Utrechtse vastgoedadvocaat mr. Dion Bartels. Hij heeft ook voor 500 euro een kaartje gekocht om dicht bij Rita alles mee te maken. Voor zijn belevingen moeten we echter geduld hebben tot Pauw en Witteman, waarmee het een beetje een zinloze toevoeging is van deze Nova-uitzending als je niet ook Pauw en Witteman ziet. Afsluitend een studiogesprek met Alexander Pechtold over de ruimte op rechts. Is er nog ruimte voor Rita? Nou en of, zeker als de huidige politieke partijen zich zo autistisch blijven gedragen.

Subheader
Dit is een klassieker als het gaat om foute schakelingen,


De regisseur heeft ook een mindere dag als hij deze shots aan elkaar schakelt. Dit heet over de as gaan, waarbij de as wordt gevormd door een lijn te trekken van de ene persoon naar de andere. Normaliter staan alle camera’s aan één kant van de lijn zodat Twan naar links praat en Alexander naar rechts. Als je een camera schakelt aan de andere kant van de lijn is de kijkrichting ineens veranderd wat een vervreemdend effect geeft. Misschien wil de regisseur bij het linkse plaatje de ruimte op rechts laten zien? Bij een voetbalwedstrijd zouden partijen ineens de verkeerde kant op spelen, maar dit terzijde.
Dertig procent van de Nederlanders denkt dat het kabinet liegt. Nu is het zo dat politici in principe liegen en bedriegen, dus dat is niet vreemd. Pechtold betoogt dat men meestal probeert niet teveel te liegen als dat makkelijk natrekbaar is. Daarom is het in deze dus waarschijnlijker dat het Wilders is die alles aan elkaar aan het jokken is. De Nederlanders vinden het echter allemaal prachtig. Ik voorspel Geert en Rita een gouden toekomst.


Zender: Ned.2|VARA Gezien op: 3-04-2008 Waardering: