TV: Over vaders en zonen

Schrijver, journalist en voetbaldeskundige Hugo Borst belicht de relatie vader-zoon in het VPRO programma Over vaders en zonen. Uitgangspunt van het programma is het feit dat de vader of de zoon een bekende Nederlander is en dat de problematische aspecten in de vader-zoonrelatie aan de orde zullen komen. Gelukkig voor de programmamakers hebben de meeste mensen een min of meer getroebleerde relatie met hun ouders. Enerzijds zorgt de generatiekloof daarvoor, anderzijds willen veel ouders hun mislukte levens op hun kroost projecteren. Zo moeten de kinderen de dromen van hun ouders realiseren en dat is vaak een tot mislukken gedoemde missie. In deze aflevering vader cabaretier Hans Dorrestijn die tien jaar geleden de relatie met zijn zoon Jesse verbroken heeft. In zijn antieke Volvo p1800 sukkelt Hugo ter plaatse om het waarom daarvan te ontdekken.

Subheader


Hugo Borst is een vriendelijke man die met zijn trouwe hondenogen een sfeer van wederzijds vertrouwen kan scheppen. Hans Dorrestijn is ook zo’n prettig type, dus moet dit wel een prettig gesprek worden en dat wordt het dan ook. Gedurig zit ik met een brok in de keel en een traan in het oog. Hans Dorrestijn heeft tot zijn 42ste geen kinderen gewild. Dan is zijn toenmalige echtgenoot van mening dat hij wel een goede vader zal zijn en moet hij eraan geloven. Altijd hetzelfde gezeik met die hormonen van die wijven! Als Jesse geboren wordt is zijn aanvankelijke scepsis als sneeuw voor de zon verdwenen en komt daar de onvoorwaardelijke ouder-kind liefde voor in de plaats. Op een zeker moment gaat het echter niet meer goed tussen Hans en zijn vrouw en komt er een scheiding. Jesse en zijn zus gaan eens in de twee weken bij hun vader logeren. Met Dorrestein gaat het echter steeds slechter; depressies en alcohol nemen de overhand. Als Jesse tegen zijn vader zegt dat zijn moeder al die jaren door Hans is tegengehouden om carrière te maken -wat een gezeik trouwens weer, alsof je niet zelf verantwoordelijk bent voor je eigen ellende- barst de bom! Dorrestein flikkert zijn kinderen op straat met de mededeling dat hij ze nooit meer wil zien.

Subheader
In de garage kijkt men naar de balk waaraan Hans Dorrestein zich wilde opknopen

Subheader
In dit prachtig getrokken 'two shot' zingt Jesse Dorrestijn een lied voor zijn vader


Na een jaar van geen contact schrijven Jesse en zijn zus een brief naar Achterwerk, het jeugdkatern in de VPRO gids. Zij vinden dat hun vader allerlei dingen over hen zegt op televisie en willen nu ook hun bijdrage doen. Voor Hans Dorrestein is dit moeilijk, hij wil eigenlijk weer contact met zijn kinderen, maar hij durft niet de eerste stap te zetten. Uiteindelijk is het de zus van Jesse die iedereen weer bij elkaar brengt. In de garage waar de hereniging plaats heeft gevonden leest Hans Dorrestein een passage uit zijn boek waarin deze ontmoeting beschreven wordt. Halverwege barst hij in tranen uit en verdwijnt uit beeld. Het moment waarop Dorrestein volschiet zoemt de camera zeer gepast ietwat uit. Zo moet emotie-tv gemaakt worden! Zoon Jesse gaat zijn vader troosten en Hugo blijft alleen achter in de garage, hem rest niets anders dan het verhaaltje uit te lezen. Klasse televisie!


Zender: Ned.2|VPRO Gezien op: 29-05-2008 Waardering: