TV: EK voetbal: Nederland - Italië

"Giovanni van Bronckhorst, zou hij zelf ooit hebben geweten dat hij zo goed kan voetballen?" Is het intelligente commentaar van Frank Snoecks als de man van de wedstrijd 3 – 0 scoort. Het zal toch wel, misschien niet bij het eerste miljoen, maar bij het volgende en de miljoenen daarna zal van Bronckhorst toch een keer het vermoeden gehad moeten hebben dat hij een balletje kon trappen. Het is één van die opmerkelijke uitspraken in een prachtig voetbalavondje dat begint met de bloedeloze wedstrijd Frankrijk- Roemenie.

Subheader
Bron: Elsevier


De wedstrijd der wedstrijden
Naadloos gaat het programma over in Nederland – Italië. De eerste drie kwartier is voorbeschouwing verzorgt door Tom Egbers en Johan Cruijff. Langs de zijlijn staan Jack van Gelder en Jouri Mulder ‘in te zoomen’ op ‘gevaarlijke’ Italiaanse spelers. Mulder zeurt wat over de grasmat, eigenlijk ligt er normaal een kunstgrasmat. Maar conservatief als men nu eenmaal is in de voetballerij, moest er echt gras op gelegd worden. Mulder vindt dat het er allemaal een beetje ongelijk uit ziet! In het studiootje praten Egbers en Cruijff over de opstelling. Men is hier nogal verbaasd over, vooral het feit dat Khalid Boulahrouz in de basis staat, want die heeft te weinig wedstrijdritme! Wat is dat trouwens, het ritme van een wedstrijd? Het weerhoudt hem er overigens niet van om goed te spelen. Cruijff is voorstander van een opstelling met meer aanvallers. Het probleem is nu dat de verdedigers de eenzame spits Van Nistelrooy niet kunnen bereiken. Je krijgt dan van die lange trappen waarbij de bal zelden of nooit bij de goede speler terecht komt.

Desondanks krijgen we een zeer attractieve wedstrijd te zien. Oranje speelt goed en de Italianen spelen gewoon niet goed. Bij rust is het 2-0. Eerst wordt er zo’n godvers reclameblok in geramd met de meest ergerlijke spotjes die je je kunt voorstellen maar dan nog een beetje erger. Albert Heijn met de welpjesreclame -dit zijn kleine oranje leeuwtjes met erg veel oranje manen- hoeft de eerstkomende tijd niet meer op mijn klandizie te rekenen. Dan zijn Tom en Johan weer aan de beurt. Wie een kritische vraag verwacht aan het adres van Cruijff in verband met het geleuter over de opstelling vergist zich. Ondanks het feit dat de verlosser uit zijn nek heeft zitten lullen, wordt hij hier niet mee geconfronteerd. En weg zijn we weer naar het volgende reclameblok dat we weer tandenknarsend gadeslaan. Ik snap dat men nu de centen moet verdienen, maar onderhand begin ik te hopen dat de Italianen er nog even drie inschieten, gewoon uit protest tegen de commercialisering!

Subheader
Bron: NOS - Feest na de 1-0


Tweede helft
Eindelijk gaat de tweede helft van start. Volgens Snoecks zijn de eerste vijf minuten cruciaal, want 2-0 mag dan een voorsprong heten, als de Italianen nu een doelpunt maken, krijgen ze het gevoel dat ze de wedstrijd weer naar hun hand kunnen zetten. Vreemd dat het bij de puur mannelijke sport voetbal over gevoel gaat. Bovendien zie je al na twee minuten dat de Italianen er nog steeds niets van bakken. Snoecks blijft echter bezorgt, hij verbaast zich erover dat Wesley Sneijder nog steeds die enorme sprintjes kan trekken zonder oververmoeid te raken. Dat zou goddomme nog eens wat wezen, dat jong is 24 en nog jarig ook vandaag! Bovendien is het zijn vak om hard te lopen en daar wordt hij ook royaal voor betaald. Verderop vindt Snoecks dat de mensen die geld willen zetten op Oranje dat nu toch onderhand hadden moeten doen! Volgens mij moet je voorafgaand aan de wedstrijd gokken en niet tegen het einde. Maar goed, het doet er allemaal niet meer toe. Ik ben de eerste om toe te geven dat ik geen verstand heb van voetbal, maar ik heb de indruk dat dit voor de heren commentatoren ook geldt. Misschien is de conclusie dat het een soms onvoorspelbaar spelletje is en dat is iets waar men in Hilversum nu eenmaal niet van houdt.


Zender: Ned.1 - NOS Gezien op: 9-06-2008 Waardering: