TV: knevel & van den Brink

Nu Pauw en Witteman met vakantie zijn mogen Andries Knevel en Tijs van den Brink het weer eens proberen. Dinsdagavond 20 mei vallen zij met hun neus in de boter nu juist op deze dag de Puttense moordzaak lijkt te zijn opgelost. De belangrijkste betrokkenen, met uitzondering van de moordenaar en de directe familie, zitten aan tafel in de talkshow Knevel & van den Brink. Hulde aan de redactie die dit voor elkaar heeft gekregen. De Puttense moordzaak heeft het godsvruchtige dorpje immers danig gespleten. Omdat de EO hier een populaire omroep is zal dit zeker hebben bijgedragen aan het feit dat de vermeende daders en één van de nabestaanden nu aan één tafel zitten.

Subheader

De hoofdrolspelers
De Puttense moordzaak heeft betrekking op de stewardess Christel Ambrosius die veertien jaar geleden in het huis van haar oma in Putten is verkracht en vermoord. De Puttenaren Herman Dubois en Wilco Viets worden aangemerkt als verdachten en veroordeeld. Peter R. de Vries duikt er in omdat hij de visie van justitie in deze betwist. De vriendin van Christel: Natascha van der Stelt, heeft een boek geschreven over de verwerking van haar verdriet.
Knevel en van den Brink kunnen nu laten zien dat ze in de voetsporen van hun VARA colega’s kunnen treden. Ze maken echter de fout een onvolledige terugblik op de zaak te laten zien. We zien beeldmateriaal waaruit blijkt dat Christel in het huis van haar oma is vermoord. We horen het verhaal hoe vriendin Natascha werd geconfronteerd met het feit dat Christel was vermoord. Maar vergeten wordt om te vermelden hoe Viets en Dubois in beeld kwamen bij justitie. Op de site van Peter R. de Vries is het dossier na te lezen en hier leren we dat de heren Dubois en Viets de ietwat merkwaardige gewoonte hadden om samen met twee andere mannen in het weekend in een oude Mercedes door de Puttense bossen te rijden. Getuigen bevestigen de Mercedes gezien te hebben in de buurt van het huis van de oma van Christel. De politie vliegt hier hard in, de nazi-ondervragingstrukendoos gaat open en de mannen worden tegen elkaar uitgespeeld. Uiteindelijk worden Dubois en Viets er in gelegd en justitie construeert nog wat aanvullend bewijs. Het gevolg: zeven jaar achter de deur.
Met dank aan Peter R. de Vries die hier tientallen uitzending aan besteedt en dankzij de inspanningen van onder andere oud-hoofdcommissaris Blaauw, volgt er in 2002 vrijspraak voor Viets en Dubois. Via een DNA match komt in april van dit jaar een nieuwe verdachte in beeld.

Subheader
Emotie tv pur sang, Natascha kan het niet opbrengen om Viets en Dubois aan te kijken. Zal Gods gloeiende genade over hen nederdalen?

Emotie tv
Voor Knevel & Brink is dit allemaal van ondergeschikt belang, zij hebben beide partijen aan boord en gaan nu net zo lang zeuren totdat Gods gloeiende genade over de aanwezigen zal nederdalen. Zo hebben ze er moeite mee dat Natascha het nog steeds niet kan opbrengen om Dubois en Viets recht aan te kijken. De vrouwen van Dubois en Viets mogen tegen Natascha aanzeiken. Knevel vraagt Dubois of hij het boekje van Natascha gaat lezen? Dubois zegt hier geen behoefte aan te hebben omdat hij het verleden achter zich wil laten. Aan het einde van het programma volgt nog de vraag of iedereen samen wat gaat drinken! Deze zaak heeft de levens van een groot aantal mensen in Putten ingrijpend veranderd. Dat het tijd kost om alles weer een plaats te geven, is iets wat Knevel & Brink maar niet kunnen accepteren. Nee dan zie ik toch liever de wat arrogante Pauw en Witteman.



Zender: Ned.1|EO Gezien op: 20-05-2008 Waardering: