Gadget: Time digitale fotolijst

Vroeger, toen het gras nog groen was en de lucht nog schoon, moest je opletten wat je fotografeerde. Je rolletje was altijd onverwachts vol en juist dan deed zich de mogelijkheid voor om een unieke foto te maken. Die tijd komt gelukkig nooit meer terug. Fotorolletjes zijn bijna niet meer in gebruik en hebben plaatsgemaakt voor geheugenkaartjes. Jammer alleen dat het probleem van de volle fotorol zich nu voordoet in de vorm van de lege batterijen. De overstap van analoog naar digitaal heeft nog veel meer veranderingen met zich meegebracht. Na je vakantie hoef je niet meer naar de plaatselijke HEMA om je rolletje te laten ontwikkelen, het duurt niet meer minstens een uur voor je je foto's op kunt halen en je hoeft niet bang te zijn dat je betaalt voor mislukte foto's. Direct na thuiskomst of misschien wel in het internetcafé van je hotel kun je je foto's al mailen naar je vrienden en de mislukte foto's zijn binnen een seconde of wat gewist. Het lijkt er op dat de digitale revolutie alleen maar voordelen kent.Toch heeft de digitale fotografie ook geresulteerd in een andere beleving van de genomen foto. Meer en meer worden foto's op internet geplaatst of per mail gedeeld, maar het aantal foto's dat ook echt wordt afgedrukt neemt af. Tuurlijk, je hebt wel de keuze om je foto's te laten afdrukken (of ze zelf te printen), maar mensen besluiten vaak uit kostenoverweging om dit achterwege te laten. Je kunt de foto's toch net zo makkelijk op je computer bekijken?

Gelukkig zijn de platte schermpjes in opkomst en bieden fabrikanten steeds meer mogelijkheden om je foto's op een nieuwe manier te bekijken of te laten zien. Niet alleen kun je ze op een cd'tje branden en op je televisie bekijken, maar je kunt ze ook veel subtieler laten zien. Daartoe is de digitale fotolijst erg in opkomst. Een schermpje dat met behulp van geheugenkaartjes de daarop opgeslagen foto's kan weergeven op verschillende manieren. Het apparaat ziet er uit als een gewone fotolijst, maar dan met wisselende foto's en een draadje voor de stroomvoorziening.De Time DPF-750 digitale fotolijst is een elegant vormgegeven fotolijstje dat met een doorzichtig voetje wordt ondersteund. Aan de zijkant bevinden zich meerdere in- en uitgangen, een aan- en uitknop en een aantal bedieningsknopjes. Eigenlijk is de Time fotolijst zelfs geschikt voor de grootste oen. Het enige dat je hoeft te doen om je foto's op het beeldscherm te toveren is een geheugenkaartje in een van de slots te steken en op een knopje te drukken. De Time fotolijst biedt ondersteuning voor de meest voorkomende geheugenkaarten en herkent zelf welk slot je in gebruik hebt. Als het kaartje erin zit kun je met twee drukken op de knop ervoor kiezen om een diashow te beginnen. Met een vaste tussenperiode wisselen de verschillende foto's elkaar af en daardoor beschik je over een dynamisch ogende fotolijst. Doordat het schermpje licht geeft en het de foto's vrij scherp weergeeft doet de afgebeelde foto niet onder voor een normale foto in een normaal lijstje. Sterker nog, door de belichting komt de digitale foto beter naar voren en zal de foto je sneller opvallen.Kent de Time fotolijst dan alleen maar voordelen? Nee, er zijn zeker ook een aantal nadelen te noemen. Allereerst is er de flinke aanschafprijs. In het geval van de Time is de prijs iets meer dan honderd euro, maar er zijn zowel iets goedkopere als veel duurdere varianten op de markt. Daarnaast blijft het digitale fotolijstje kosten maken, want het apparaat blijft continu stroom gebruiken, terwijl je er natuurlijk niet continu 'actief' gebruik van maakt. Ook kent het kleine schermpje een veel beperktere gebruikersduur dan een regulier houten lijstje. Pixels kunnen het begeven of bij langdurig tonen van dezelfde foto dreigt inbranding van de pixels. Toch is de digitale fotolijst vooral leuk en makkelijk. De foto's die normaal in een stil hoekje op je harde schijf staan worden nu continu gerouleerd in je woon- of werkkamer. Je komt nog eens foto's tegen die je misschien al een tijd niet meer hebt gezien. Daarnaast zorgt het lichtgevende lijstje voor een heldere weergave en ziet het geheel er gewoon elegant uit. De bediening is vrij simpel, al is het wel jammer dat het lijstje niet automatisch begint met de diashow, maar dat je daarvoor de knopjes op de achterkant moet bedienen.


Te koop bij: Gadgetfabriek Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!

Wil je de Time Digitale Fotolijst zelf aanschaffen? Dat kan via www.gadgetfabriek.nl. Vul bij je bestelling de kortingscode in en je ontvangt ook nog eens 10% korting, speciaal voor bezoekers van FOK!. Deze korting is overigens ook geldig voor de andere producten die je bij de Gadgetfabriek vindt.