Interview: Seether

Na ruim 16 maanden toeren werd het toch eens tijd voor een nieuw zoethoudertje voor de fans. Zo ontstond..heel origineel…Disclaimer II.
Op dit album vind je de nummers van Disclaimer met daaraan toegevoegd vier nieuwe songs en daarbij een DVD met de avonturen van Seether erop.
“Waarom geen hele nieuwe cd?” is natuurlijk mijn eerste vraag.
“We zouden de studio ingaan om een heel nieuw album op te nemen, maar toen besloot onze platenmaatschappij dat we nog meer moesten gaan toeren. Dus je hebt gelijk, puur als zoethoudertje maakten we toen Disclaimer II, al vind ik de nummers die we van Disclaimer opnieuw hebben opgenomen heel anders klinken op dit album”.

Toen in 2002 Shaun wat aanrommelde met Evanescence zangeres Amy Lee werd het nummer Broken opgenomen, dit prachtige nummer kun je terugvinden op Disclaimer II.

“En wat staat er op de DVD?” “Voornamelijk stukjes van de show, en achter de schermen.” Klinkt spannend!

Maar even over de muziek, Shaun schrijft alle nummers zelf en die zijn autobiografisch te noemen. “Shaun, ik heb begrepen dat, omdat je nummers zulke persoonlijke informatie bevatten, je het niet altijd even prettig vindt om zelf je muziek te beluisteren.” “Is dat nog steeds zo of ben je daar inmiddels overheen gegroeid?” “Ik luister zelf niet veel naar onze muziek omdat ik het al genoeg hoor, maar ik blijf het niet echt cool vinden om mijn muziek in een rustige omgeving te beluisteren met mensen die ik niet ken.” “Vaak loop ik dan even de kamer uit, kunnen ze lekker met elkaar horen wat voor een kutjeugd ik heb gehad.”

“Maar”, zegt deze alerte Fok!Girl. “Je treedt wel op voor 15.000 man. Ik kan me niet voorstellen dat dit allemaal familieleden en goede vrienden van je zijn?” “Nee, maar dat is een show", verklaart Shaun," dat is heel wat anders, bovendien heb ik genoeg haar om voor mijn gezicht te hangen als het te gênant voor mij wordt.”

“De nieuwe cd wordt verwacht zo eind februari, begin maart,hoe gaat het daarmee?” Shaun kijkt plots wat chagrijnig en legt me uit dat hij al zes maanden op zijn gat zit en vrij weinig uitvoert. Hij heeft ook al die tijd zeker 25 nummers klaarliggen om opgenomen te worden, maar de platenmaatschappij werkt niet zo mee. “Ze stellen maar uit en uit en uit”. “We worden er doodziek van en gaan een andere maatschappij zoeken als ze zo doorgaan.” “Worden de nummers die je op het nieuwe album wilt zetten net zo autobiografisch?” “Jawel, antwoord Shaun, maar de teksten slaan meer op hedendaagse ervaringen en niet meer zo op mijn jeugd.” “Tja, zelfs rockers worden ouder hè!” Blijkbaar.
Shaun heeft momenteel geen duetten gepland voor dit album, maar wat niet is, kan nog komen, aldus Shaun. De mannen van Seether zullen na de release van hun nieuwe album allereerst gaan toeren in Europa. Ook staan Zuid-Afrika en de Verenigde Staten op het programma. Nieuw voor Seether is toeren in Australië en Nieuw-Zeeland. “We zijn daar aardig bekend aan het raken”, vertelt Shaun me. “We zullen deze twee eilanden dus ook zeker meenemen in ons tourprogramma.” Verder laat ik het nieuwe geplande album maar rusten, want vrolijker worden ze er niet op..hm..grote platenbaas die dit leest, bel deze gefrustreerde heren even op, wordt helemaal top!