Game Review: Pro Evolution Soccer 3

Iedere keer als er een opvolger komt van een bepaald spel vragen mensen zich één ding af: Wat is het verschil met het vorige deel? In dit nieuwe deel is het spel nog een stap realistischer geworden ten opzichte van zijn voorganger, en zoals dat vaak is bij spellen maakt dit het spel ook een stuk moeilijker.
Ook is de grafische kant weer flink onder handen genomen. Helaas lijken niet alle spelers op de echte voetballers, maar de meeste PES fans zullen dit voor lief nemen. De menu's in het spel zelf zijn wat makkelijker en overzichtelijker geworden en er is een vernieuwde Master League. Ook is er nu een shop waarbij je punten die je hebt verkregen kunt omwisselen in voetbalkwaliteiten zoals beter schieten etc. en je kunt voor je PESpunten die je verdient stadioneffecten, nieuwe teams (classic Holland bijvoorbeeld met Gullit, Cruyff, Van Basten etc) en bijvoorbeeld andere ballen kopen. De AI (Kunstmatige intelligentie) is sterk verbeterd en het balgevoel van de speler is nog een stuk groter geworden

Qua grafisch geweld doet dit spel wel onder aan bijvoorbeeld zijn concurrent FIFA. Het ziet er allemaal iets minder gelikt uit, maar de ingame movies en reacties van spelers zijn wel veel beter. Het enige grote nadeel dat te vinden is bij dit spel is het commentaar. Dit kan zelfs irritant werken na verloop van tijd.
Ik heb soms het idee dat de commentatoren maar wat roepen. Als ze veel praten lopen ze ook achter, dan is de keeper al bezig met de achterbal nemen en dan zegt die gast nog: "oeeeeee that shot went just wide". Ook is het bekende licenties verhaal niet aanwezig. Door die belachelijke hoge prijzen die worden gevraagd voor een naampje in een voetbalspel heeft Konami duidelijk de keus genomen om het geld in het spel zelf te stoppen. Voor sommige mensen zal dit een grote domper zijn maar als je een spel speelt om de game-play zal dit je niet storen.

En wat voor de diehard fans ook nog een enorme pré in PES is, is het feit dat je nooit het gevoel krijgt dat je alleen maar standaard goals kunt maken. Hoe lang je ook blijft spelen, je blijft goals maken waarvan je denkt: ZO! Dat had ik nog niet eerder gezien.

Nog een irritatie: je maakt best wel vaak hands terwijl je daar absoluut geen controle over hebt.