Game Review: Colin McRae Rally 04

Rijdend in de MG valt meteen op dat de handling van de auto beter is dan in het derde deel op de PC. Een deel hiervan komt zeker door de Xbox zelf, maar het grootste gedeelte zal te maken hebben met 'steering aid'. Die was nog wel aanwezig in deel drie, maar in dit nieuwe deel ontbreekt deze techniek gelukkig. Het lijkt nu dus niet meer of de auto om een centraal punt draait, waardoor de besturing veel realistischer wordt.


Oor- en oogstrelingen

Iets dat ook opvalt is de grafische kant van Colin McRae 04. Platte toeschouwers en platte bomen op de achtergrond zijn er nog steeds, maar andere details zoals bewegend kruid en gras zorgen ervoor dat je race-ervaring alleen maar realistischer wordt. Dat wordt alleen nog maar mooier als je vervolgens in de auto kruipt. Een druk op de knop om het camera-standpunt te veranderen en wow! De voorruit zit onder de modder of regen, eventueel zie en hoor je de ruitenwissers hun werk doen en ondertussen hobbel en stoot je door het landschap.


In de auto valt ook het geluid weer op. Tot in de kleinste details hoor je geluiden van je auto. Gierende motors, je schokbrekers, niets ontgaat je. Het motorgeluid klinkt in de auto veel beter, zoals ook in het vorige deel. Dit geldt ook voor de uitlaat, wederom een heikel punt uit deel drie. Buiten de auto klinken nog steeds lang niet alle auto's natuurlijk, maar in de auto is het veelal genieten!

Paaltje!

Om nog even terug te komen op het eerder genoemde realisme: Waar ik bij deel 3 nog vond dat de schade alles behalve realistisch was, blijkt hier dat het schade niveau is in te stellen. Normaal en Zwaar zijn standaard opties, later komt daar nog een mode bij. Zonder veel problemen doorrijden na een zware botsing is er dan niet meer bij!


Wel vind ik dat de effecten van schade op het rijgedrag niet geweldig zijn. Dit valt me op de Xbox meer op dan op de PC, helaas heb ik deel drie niet op de Xbox en deel vier niet op de PC. Na het rijden van wat schade rijdt de auto gewoon als een natte dweil, zonder dat je nu echt merkt wat er mis is. Een beetje van alles misschien?