Film Review: X-Men 2

X-Men?

Een stapje verder in de evolutie worden mensen geboren met een unieke genetische mutatie, die hen speciale vaardigheden geeft. Natuurlijk zijn wij gewone mensen bang voor alles dat anders (misschien wel beter) is dan wijzelf en dat geeft wrijving. Angst, minachting, mutanten zijn op sommige plaatsen hun leven niet zeker. De maatschappij worstelt met het mutantenvraagstuk terwijl de mutanten worstelen met zichzelf.

Professor Charles Xavier, 's werelds meest krachtige telepaat, neemt een aantal van deze mutanten onder zijn hoede en bouwt een school waar mutanten hun gaven leren accepteren en beheersen. Vanuit deze school, tevens basis van Xavier en zijn X-Men, beschermen zij een wereld die hen vreest.


Het Verhaal

Een paar jaar na de eerste X-Men film komen we terug in de wereld waar mutanten moeten leven in een maatschappij die bang voor hen is en hen verafschuwt. De Amerikaanse president wordt aangevallen en bijna vermoord door een onbekende, met wel heel bijzondere gaven. Alles wijst erop dat een mutant de dader is.

Voer voor William Stryker, die de anti-mutanten beweging leidt. Het publiek roept om registratie van alle mutanten wereldwijd, Stryker heeft andere plannen. Hij ondervraagt namelijk de in de vorige X-Men film gevangen genomen Magneto op creatieve wijze en weet zo belangrijke informatie los te krijgen die hij gebruikt in zijn strijd tegen mutanten.

Op de één of andere manier is Stryker's werk bovendien verbonden met Wolverine, die net als in de vorige film naarstig op zoek is naar meer informatie over zijn verleden. Tegelijkertijd valt Stryker met groot militair geweld de school van Professor Xavier binnen, de druppel die het X-Men geweld pas echt doet losbarsten.


Oude bekenden

X2, of X-Men 2, zou geen echt vervolg zijn als de belangrijkste hoofdrolspelers niet opnieuw gecast zouden zijn. Het voelt daarom lekker bekend aan als je Professor Xavier (Patrick Stewart), Wolverine (Hugh Jackman), Magneto (Ian McKellen), Storm (Halle Berry), Jean Grey (Famke Janssen), Cyclops (James Marsden), Rogue (Anna Paquin), Mystique (Rebecca Romijn-Stamos) en Senator Kelly (Bruce Davison) met dezelfde hoofden weer op het witte scherm terugziet. Ook 'Iceman' Bobby Drake (Shawn Ashmore) keert terug in een grotere rol als het vriendje van Rogue.

Nieuwe bekenden

Omdat regisseur Bryan Singer ook wel inzag dat een film met alleen oude bekenden nooit een waardige opvolger kon worden, werden er ook nieuwe karakters uit de stripwereld van X-Men geintroduceerd in X2.

Nightcrawler (Alan Cumming, bekend uit 'The Anniversary Party') kan zich van de ene naar de andere plaats teleporteren, Stryker (Brian Cox, uit 'The Bourne Identity') speelt de leger officier die een rol speelt in het verleden én de toekomst van de X-Men. Deathstrike (Kelly Hu, 'The Scorpion King') is zijn assistente waar meer achterzit dan men op het eerste gezicht zou vermoeden en Pyro (Aaron Stadford uit 'Tadpole') is een student aan de school van Professor X die vuur kan manipuleren.