Tales of Kenzera: ZAU

Tales of Kenzera: ZAU is een nieuw spel uitgebracht door EA Originals. De grote uitgever EA Games heeft EA Originals in het leven geroepen om kleinere studios te helpen met het ontwikkelen van hun games. De games die voortkomen uit het EA Originals programma scoren over het algemeen erg goed. Tales of Kenzera: ZAU is gemaakt door het Britse Surgent Studios en komt uit voor PS5, Nintendo Switch, Xbox Series X|S en pc op 23 april.

Tales of Kenzera: ZAU

Ik was uitgenodigd om een online presentatie van Surgent Studios over Tales of Kenzera: ZAU te bekijken. Het werd mij al snel duidelijk dat dit spel meer is dan ik in eerste instantie had verwacht. Meerdere medewerkers van Surgent Studios kwamen aan het woord en konden vol enthousiasme over hun game vertellen. Abubakar Salim kwam als hoofd van de studio aan het woord en het werd snel duidelijk dat dit spel voor hem een enorm persoonlijke betekenis heeft. Salim is ook buiten de gamesindustrie geen onbekende. Zo is hij onder andere bekend als acteur in de recente Napoleon-film en hij speelt ook Alyn of Hull in de serie House of the Dragon, daarnaast is hij ook bekend als de stem van Bayek in Assassin`s Creed Origins. Tales of Kenzera: Zau is het eerste project dat hij heeft geleid en dit spel heeft een grote overeenkomst met zijn eigen leven.

Tales of Kenzera: ZAU

Tales of Kenzera: ZAU gaat onder andere over mentale worstelingen, verlies van dierbare en het verdriet dat daarmee gepaard gaat. Zo speelde het verlies van zijn vader voor Salim een grote rol in zijn leven. Dit spel is gemaakt als ode aan zijn vader, dus de ontwikkelaars hebben enorm veel aandacht besteed aan deze Metroidvania. Dit type spel is overigens met een rede gekozen. Volgens Abubakar Salim weergeeft dit type spel het beste iemand zijn levensloop weer. Zo ga je vooruit, moet je klimmen om vervolgens in een diepe put te vallen en een aantal stappen terug te nemen voordat je weer vooruit kan. Door middel van ervaring en doorzettingsvermogen bereik je uiteindelijk je doel.

In Tales of Kenzera: ZAU zijn verschillende biomen verwerkt die allemaal een gemoedstoestand weergeven. Zo zijn vrede, woede, verdriet en spiritualiteit weergegeven in de speelwereld. Ook de kleuren en kleding die zijn gebruikt in het spel geven dit weer. Tales of Kenzera: Zau is gebaseerd op de Afrikaanse Bantoe cultuur. Dit is een samenvoeging van ongeveer 400 Afrikaanse culturen die het spel zijn eigen identiteit geeft. De keuze voor de Afrikaanse cultuur vind ik een aangename verrassing, aangezien dit niet eent thema is die je vaak voorbij ziet komen in games. Door het luisteren en het spelen van het spel heb ik dan ook een hoop over de Afrikaanse geloven en rituelen geleerd.

Tales of Kenzera: ZAU

De muziek en geluidseffecten in Tales of Kenzera: ZAU zijn gecomponeerd door Nainita Desai. Zij is bekend in de muziek- en filmindustrie. Zo heeft ze onder andere samengewerkt met Peter Gabriel die vaak muziek uit verschillende culturen samenvoegt. Dit heeft Nainita Desai ook gedaan in Tales of Kenzera: ZAU. Zo heeft ze allerlei muzikanten van verschillende Afrikaanse instrumenten en ook een koor ingezet om de muziek voor dit spel mogelijk te maken. Alle muziek die je in het spel te horen krijgt, klopt met de setting van het moment.

Voorlopige conclusie:
Tales of Kenzera: ZAU zal niet zomaar een Metroidvania game worden. Het spel is veel meer verhaal gedreven met een persoonlijke noot van de ontwikkelaar Surgent Studios. Het zal mij benieuwen of de duik in de Afrikaanse cultuur gecombineerd met een verhaal over verlies en het herontdekken van jezelf genoeg mensen interesseert om dit spel tot een succes te maken. Uit wat ik heb gezien kan ik concluderen dat Tales of Kenzera: ZAU toch zeker een interessante titel wordt, die alles anders doet. De uiteindelijke conclusie zal helaas toch moeten wachten tot we de volledige versie in handen hebben.