Classified: France 44

Absolutely Games brengt ons met Classified: France 44 een turn-based strategiespel dat zich afspeelt in Frankrijk tijdens de maanden voor D-Day. Je krijgt het commando over een speciale eenheid die achter vijandelijke linies wordt geparachuteerd en daar het Franse verzet moet helpen met sabotage- en infiltratie-missies om de invasie van Normandië een betere kans van slagen te geven.

Classified France 44

Op de Gamescom kreeg ik de kans om Classified: France 44 te spelen. Na een korte tutorial om de basics onder de knie te krijgen kreeg ik al snel de opdracht om een aantal radiotorens op te blazen. Ik kreeg twee mannen tot mijn beschikking: een Engelse Commando en een Amerikaanse parachutist. Ik moest ervoor zorgen dat ze contact maakten met twee Franse verzetsstrijders om zo met een kleine groep de missie te voltooien.

Classified France 44

Elke soldaat of verzetsstrijder heeft zijn eigen vaardigheden en uitrusting. Mijn parachutist had bijvoorbeeld beschikking over een thompson submachine gun en mijn commando was het beste met een shotgun. Classified: France 44 lijkt qua opzet gekeken te hebben naar spellen zoals Xcom en Jagged Alliance. De turn-based gevechten werken namelijk met 'action points'. Die heb je nodig om te kunnen bewegen, schieten, een granaat gooien of het bekende 'overwatch'-systeem te gebruiken om iedere Duitser die je gezichtsveld inloopt neer te maaien.

Classified France 44

Voordat er een schot gelost is, kun je ervoor kiezen om zoveel mogelijk vijanden met stealth kills uit te schakelen. Zo kun je schuilen achter een muurtje zodat de vijand je niet ziet, of kun je door de bosjes sluipen om zo lang mogelijk verstopt te blijven. Zowel je eigen soldaten als de vijandelijke soldaten hebben een bepaalde hoeveelheid levenspunten, maar ook hun moraal-meter speelt een grote rol. Als je de moraal van een soldaat weet te breken zal hij namelijk een beurt moeten overslaan. Elk schot zorgt voor schade aan de moraal, dus het kan handig zijn om een soldaat te dwingen in dekking te blijven om hem vervolgens met een andere soldaat te flanken en uit te schakelen. Het spel is overigens niet makkelijk, de AI is genadeloos en elke fout die je maakt wordt al snel bestraft. Het is dus zeer belangrijk om gebruik te maken van het coversysteem.

Na deze missie kreeg ik een aantal beloningen en ervaringspunten voor mijn soldaten. Hiermee kon ik hun uitrusting verbeteren, maar ook speciale vaardigheden ontgrendelen. Er zijn dus ook verschillende klassen in het spel. Zo is er de Leader, Medic en de Marksman die elk hun eigen skill tree hebben. Op de campaign kaart die heel Noord-Frankrijk beslaat krijg je per gebied meerdere keuzes. Je kunt bijvoorbeeld een missie doen om een aantal gearresteerde verzetsstrijders te bevrijden, waarmee je beschikking krijgt over meer troepen. Of je kunt ervoor kiezen om een Duitse wapenopslag te beroven, zodat je meer en betere wapens tot voorhanden hebt. Iedere missie heeft zo zijn eigen doelstellingen die je zult moeten voltooien. Als je al de speciale doelen van de missie behaalt krijg je betere beloningen en meer ervaringspunten.

Classified France 44

In je basis kun je wapens kopen en je troepen sterker maken, maar ook met die troepen praten. Je kunt op die manier verschillende buffs krijgen als je je relatie met je soldaten verbetert. Ook zijn er verschillende facties waar je missies voor kan doen om op die manier bepaalde items of troepen vrij te spelen.

Classified: France 44 zal de Xcom-fans zeker aanspreken. De gevechten zijn leuk om te spelen, al kan het zijn dat de vijand lang over zijn beurt doet. Dit is zeker het geval als er veel vijanden op je scherm rondlopen. Het is hoe dan ook een veelbelovend spel. Het zal nog moeten blijken of de volledige versie van Classified: France 44 zich echt kan meten met de voorgenoemde grote namen in het strategie-genre. Vooralsnog heb ik me zeer goed vermaakt met dit spel bij de Team 17-stand en hoop dus ook eind van dit jaar het volledige spel te kunnen spelen als het uitkomt voor PS5, Xbox Series X|S en pc.