Fall Guys: Ultimate Knockout

Wie herinnert zich Takeshi's Castle nog? De spelshow waarin te enthousiaste Japanners die over allerlei hindernisbanen rennen? Elke ronde valt de laatste helft af. Dat gaat zo door tot aan de finale waar er nog een handjevol deelnemers strijden om de eer.

Fall Guys: Ultimate Knockout is het makkelijkst te beschrijven door te zeggen dat het een digitale Takeshi’s Castle is. Het spel zet je met 99 andere online deelnemers op een hindernisbaan. Mochten er geen 100 spelers zijn dan wordt de pool aangevuld met bots, computergestuurde figuurtjes. De bedoeling is de hindernissen te overwinnen en in de bovenste helft van de snelste tijden te horen. De overgebleven winnaars gaan naar een nieuwe hindernisbaan en weer moet je proberen bij de beste helft te horen.

Fall Guys: Ultimate Knockout - Doors (Foto: Devolver Digital)

De eerste hindernisbaan die ik moet overwinnen is meteen een oude bekende: de deuren waarvan er steeds maar een paar echt open kunnen. Je kunt rennen, springen en wat vals spelen door te duwen. De eerste hindernis bestaat uit vijf deuren op een rij, daarvan kan er een niet open. Dat is een kwestie van door de blokken van die deur springen en hopen dat er geen muur achter staat. Het aantal deuren om uit te kiezen wordt daarna steeds minder en de kans dat je verkeerd kiest steeds groter. Je kunt natuurlijk proberen een paar spelers voor je te laten en te zien waar zij letterlijk tegenaan lopen.

Op de tweede hindernisbaan krijgt de ene helft een staart opgeprikt, de andere helft moet deze afpakken om deze op zichzelf te prikken. In de arena zijn er allerlei hellingen en vallen om je af te leiden. Na drie minuten is de tijd om en gaan diegene door die een staart hebben. De laatste hindernisbaan heeft een kroontje bovenaan een berg. Die helling staat vol draaiende obstakels, er worden grote ballen afgeschoten op de top van de berg die naar beneden rollen en ondertussen duwen de overgebleven finalisten elkaar al die misere in.

Fall Guys: Ultimate Knockout - Obstacles (Foto: Devolver Digital)

Net zoals Takeshi’s Castle is Fall Guys: Ultimate Knockout pure chaos en daardoor erg leuk. Het is jammer dat het onmogelijk is om offline met honderd man te spelen, maar ook is het niet mogelijk met bijvoorbeeld vier man op de bank in een online match mee te doen. Het spel is een battle royale, maar dan compleet anders. Een spel als Fortnite is niets voor mij, maar dit spel dat zo anders waardoor iedereen er lol aan kan beleven, zelfs ik. Niet alles is competitief, soms zijn er ook hindernisbaan waar je in een team wordt gezet. Het winnende team gaat dan door.

Grafisch ziet Fall Guys: Ultimate Knockout er kleurrijk uit. Het doet me erg denken aan spellen als De Blob en Splatoon. Alle spelers en obstakels zijn duidelijk te zien in de chaos, iets dat wel belangrijk is in een spel waarin je obstakels moet ontwijken en andere spelers wil duwen. Ondertussen gelden de wetten van de natuurkunde: je wordt geraakt door obstakels waardoor je uitglijdt, stuitert of valt. De makers zijn ook druk bezig om je in stijl de hindernisbanen te laten nemen. Er zijn allerlei kostuums voor de vreemde wezens. Wil je een piloot, een pinguïn of watermeloen zijn: her kan. Er is veel ingame te verdienen om je helemaal aan te passen naar wens.

Na een half uurtje spelen weet ik het al. Fall Guys: Ultimate Knockout wordt zo’n spel dat je opstart en na potje nummer tien nog steeds denkt: ”nog één keer en dan stoppen”. Het idee en de besturing zijn dan ook simpel, de graphics zijn kleurrijk en duidelijk en de hindernisbanen zijn verslavend leuk. Er zijn veel kostuums en belangrijker nog, heel veel soorten parkoers. Het is alleen jammer dat we nog tot 2020 moeten wachten tot de game uit komt op PlayStation 4 en pc.