The Dwarves

Games gebaseerd op boeken kunnen heel goed uitpakken, zoals The Witcher, Tom Clancy, Assassin’s Creed, Bioshock en Metro 2033. Het is geen garantie voor succes, zoals is bewezen door The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy en Catwoman, dus we moeten afwachten in welke categorie The Dwarves valt.

De presentatie van een half uur tijdens Gamescom begint 20 minuten te laat. Dat zet een behoorlijke druk op het geheel, want ik heb nog meerdere afspraken staan. The Dwarves komt dus in rap tempo voorbij.

Het verhaal
In de game speel je de gebeurtenissen van het eerste boek na. De hoofdrolspeler is Tungdil, een dwerg die is opgevoed door mensen. Alles wat hij weet over andere dwergen heeft hij uit boeken. Op zijn reis door de wereld Girdlegard komt hij dwergen tegen en leert van hen wat zijn culturele nalatenschap inhoudt. De kaart is indrukwekkend met ongeveer 300 waypoints, waardoor je snel Girdlegard kunt doorkruisen.

The Dwarves - Kaart

Omdat je het boek naspeelt leunt The Dwarves erg op het verhaal. Daarom zijn er mooie cutscènes die jouw zoektocht en de gevechten aan elkaar rijgen. Tijdens je ontdekkingsreis door Girdlegard kom je veel te weten over de wereld en haar inwoners. Het verhaal is ook een klein beetje aangepast, maar iedere wijziging is besproken met de auteur van de boeken Markus Heitz. Voor de game zijn er ook sidequests ontwikkeld die niet in de boeken voorkomen. Heitz heeft hieraan ook meegewerkt en schreef zelfs een nieuw personage als onderdeel van een Kickstarter-stretchgoal. Sommige personages reizen met je mee op je quest en ieder heeft zijn eigen achtergrondverhaal en unieke vaardigheden voor gevechten. Deze vaardigheden kun je verder uitbouwen met xp. Niet iedereen die met je meereist is een dwerg. Er zijn ook mensen en elfen die je kunt vragen om mee te gaan. De elf die wij zagen tijdens de presentatie had de gave onzichtbaar te worden. Dat is erg handig in vele situaties. Er is ook een acteur die met je meegaat. Hij kan zich vermommen als de vijand en zo ongehinderd achter de linies komen. In totaal kun je 70 vaardigheden vrijspelen.

The Dwarves - Tungdil

Tactisch een team samenstellen
The Dwarves is een tactische RPG, waarbij je de game kunt pauzeren om je team nieuwe instructies te geven. Je kunt Tungdil laten vergezellen door maximaal drie personen, die je leidt in gevechten tegen honderden vijanden tegelijk. Dit is geïnspireerd door de legendarische strijd om Helm’s Deep in de film The Lord of the Rings: The Two Towers. Mocht een teamlid overlijden, dan is dit geen ramp: na de strijd is iedereen weer tot leven gewekt. Als je hebt verloren, dan kun je het opnieuw proberen met een ander team. In de hele game kun je in totaal 12 strijdmakkers verzamelen waar je een team mee kunt maken. Bij een overwinning krijgt iedereen die meevocht extra xp en gaat het verhaal verder. Wat telt als een overwinning kan per gevecht verschillen. Soms moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er geen versterkingen kunnen worden geroepen. Komen hier te veel van, dan mag je het opnieuw proberen.

The Dwarves - Verschillende doelen

Orc biljart
Het is verstandig om tactisch gebruik te maken van je omgeving en van de vele vijanden zelf. In The Dwarves kun je namelijk door een vijand hard naar achteren te meppen meerdere vijanden terugduwen en schade toebrengen. Vergelijk het met biljart waarbij je met een bal meerdere andere ballen kunt verplaatsen. Het physics-systeem dat KING Art heeft ontwikkeld houdt rekening met de kracht van de klap en het vermogen van de vijand om deze te compenseren met zijn lichaam. Je kunt zo ook een hele meute in een afgrond duwen, maar let op dat je niet een teamlid meeneemt. The Dwarves heeft namelijk friendly fire, dus teamleden kunnen elkaar pijn doen. Ga verstandig om met je granaten.

The Dwarves - Boendal doet Boem

Er zijn drie moeilijkheidsgraden waar je uit kunt kiezen. Als je gewoon de main quest wilt uitspelen dan ben je tussen de 12 en 15 uur kwijt. Voor alle sidequests en extra dingetjes zit je op 20 uur. De stretchgoal voor ‘new game plus’ is niet gehaald, dus als je de game nogmaals speelt, dan doe je dat voor de onontdekte zaken en je eigen ego.

The Dwarves heeft niets te maken met de tactische RPG game We Are The Dwarves die ook dit jaar uitkwam. Erg verwarrend, twee games met bijna dezelfde naam, hetzelfde ras van hoofdpersonen in hetzelfde genre die uitkomen in hetzelfde jaar. We houden het op toeval.

The Dwarves is in bèta en komt eind september uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.