Moet Nederland Poetin na de komende verkiezingen niet als president erkennen?

Russische oppositieleiders dringen er bij andere landen op aan om Vladimir Poetin na de verkiezingen van 17 maart niet langer als president te erkennen, zelfs als hij, zoals voorspeld, wint. Lijkt jou dat een goed idee?

Demonstratie tegen Poetin (@ Remy Gieling on Unsplash)
Demonstratie tegen Poetin (@ Remy Gieling on Unsplash)

"De verkiezingen in Rusland verlopen niet eerlijk", aldus Dmitri Goedkov, een oppositieleider in ballingschap. "Door hem niet te erkennen, wordt zijn legitimiteit ondermijnd bij de elite." Deskundigen denken echter dat dit plan mogelijk averechts kan werken en Poetin juist zal helpen.

Goedkov bezocht Nederland om de Tweede Kamerleden te overtuigen van zijn standpunt. Hij presenteerde hiervoor drie argumenten. "Een deel van de verkiezingen vindt plaats op bezet grondgebied. Door Poetin te erkennen, erkent men de annexatie van Oekraïens grondgebied."

"Ten tweede is de belangrijkste tegenstander van Poetin, Alexej Navalny, vermoord in de gevangenis. Ten derde zijn de verkiezingen oneerlijk. Geen enkele oppositiekandidaat mag aan de komende verkiezingen deelnemen."

Nederlandse parlementsleden tonen interesse in het plan. Ruben Brekelmans (VVD) zegt: "Het zal tot verdere verdeeldheid binnen het Russische regime leiden. Men zal zich afvragen wat voor leider ze e eigenlijk hebben, die door Nederland en andere landen niet eens als legitiem wordt erkend."

Jan Paternotte (D66) voegt toe: "Uiteindelijk is dat wat je wilt. Twijfel en weerstand tegen het huidige oorlogsbeleid in Rusland. Dit zal waarschijnlijk niet vanuit de bevolking komen vanwege de sterke repressie, dus zal het vanuit de Russische elite moeten komen."

Hubert Smeets, een Rusland-expert, heeft aanzienlijke twijfels over het plan. Hij gelooft dat zowel Poetin als de Russische elite zich weinig zullen aantrekken van het feit dat het Westen Poetin niet erkent als president. Meer hierover bij NOS.

858 stemmen , laatste: 12-03-2024, 18:07