Als Rutte naar de NAVO gaat, wordt Yesilgöz dan onze eerste vrouwelijke premier?

De VS willen dat er voor eind maart, een nieuwe secretaris-generaal (SG) voor de NAVO is gekozen. Rutte maakt de grootste kans, dit kan betekenen dat Rutte het torentje moet verlaten vóórdat er een nieuw kabinet is. Wordt Dilan Yeşilgöz dan toch nog onze eerste vrouwelijke (demissionair) premier?

Dilan Yesilgoz (@ Martijn Beekman- Rijksoverheid)
Dilan Yesilgoz (@ Martijn Beekman- Rijksoverheid)

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) wordt mogelijk al vóór eind maart door de NAVO-lidstaten aangewezen als de nieuwe secretaris-generaal van het bondgenootschap. Daardoor is het mogelijk dat de VVD midden in de kabinetsformatie iemand anders naar voren zou moeten schuiven als demissionair premier.

De NAVO wil de opvolging van Stoltenberg geregeld hebben voor de Europese Verkiezingen begin juni,  hierna worden allerlei topfuncties verdeeld zoals voorzitter van de Europese Commissie, voorzitter van het Europees Parlement en voorzitter van de Europese Raad (van regeringsleiders) naar partijkleur.

Alle 31 lidstaten moeten het unaniem eens zijn over wie de alliantie mag leiden. Hongarije en Turkije zijn genoemd als mogelijke dwarsliggers, maar beide landen hebben in het openbaar nog geen bezwaren tegen Rutte getoond.

Officieel duurt de termijn van Stoltenberg nog tot 1 oktober 2024. Hij zou in juli de Navo-top in Washington, waar het 75-jarige bestaan van het bondgenootschap wordt gevierd, nog willen voorzitten. Daarna zou hij het stokje willen overdragen.

1008 stemmen , laatste: 27-03-2024, 23:35