Belgisch Limburg: rijbewijs inleveren bij gebruik mobiel in de auto, goed plan?

In Nederland betaal je een boete van 420 euro als je je mobiel gebruikt tijdens het rijden. Belgisch Limburg gaat een stap verder, bij het gebruik van je telefoon achter het stuur wordt je rijbewijs direct voor 15 dagen ingevorderd. Zou Nederland ook over moeten gaan tot deze maatregel?Bellen achter het stuur (@ lookstudio on Freepik)
Bellen achter het stuur (@ lookstudio on Freepik)

"Wie zijn telefoon of welk ander mobiel apparaat met scherm gebruikt in Belgisch Limburg terwijl hij rijdt, zal vanaf 1 februari 2024 zijn rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen moeten inleveren en krijgt een boete", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in België. Het rijbewijs wordt door de politie bewaard op het politiebureau en kan na vijftien dagen daar weer worden opgehaald. De maatregel geldt ook voor buitenlandse automobilisten – dus ook voor Nederlanders. Ook als je je telefoon vasthoudt in een stilstaand voertuig voor een rood stoplicht.

Het OM en de politie in de Belgische provincie willen met de maatregel dat het verkeer veiliger wordt. "Volgens studies is er in acht procent van de dodelijke ongevallen sprake van gsm-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar", legt de woordvoerder uit.

Als je in ons land betrapt wordt met een telefoon in je hand tijdens het autorijden, kun je een boete van 420 euro krijgen. De politie controleert hier speciaal op vanuit touringcars op de snelweg om bellende en appende automobilisten op de bon te kunnen slingeren.

Een drastische maatregel, vinden ze bij Veilig Verkeer Nederland. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen vind de Belgische maatregel nog te licht. "Het zou wat mij betreft nog wel langer mogen duren dan vijftien dagen. Wie niet horen wil, moet maar voelen."

658 stemmen , laatste: 10-02-2024, 16:36