Zou het recht om te demonstreren moeten worden ingeperkt?

Op basis artikel 9 van onze Grondwet heeft iedereen het recht om te demonstreren. Burgermeesters mogen ingrijpen als er gevaarlijke situaties optreden, toch leggen boeren en klimaatactivisten regelmatig een snelweg plat. Zou het demonstratierecht moeten worden ingeperkt?

Recht om te demonstreren ( Foto : Drazen Zigic on Freepik)
Recht om te demonstreren ( Foto : Drazen Zigic on Freepik)

Vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstreren zijn een groot goed, maar op het moment dat er strafbare feiten worden gepleegd, er gevaar ontstaat voor de verkeersveiligheid en/of er schade wordt toegebracht aan onroerend goed (zoals snelwegen), dan wordt dat niet getolereerd aldus het OM.

Bij de blokkade van de A10, die op 30 december georganiseerd werd door Extinction Rebellion, werden er in totaal zo'n 400 mensen aangehouden, waarvan het grootste deel kort daarna zonder boete of identiteitscontrole werd vrijgelaten. Zeven demonstranten die als eersten de snelweg opliepen, bleven iets langer vastzitten. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven op dit moment zoveel werk om handen te hebben, dat de zeven verdachten die bij de blokkade van de A10 werden aangehouden vermoedelijk niet vervolgd zullen worden.

De meeste boeren konden hun protestactie in 2022 ongehinderd uitvoeren, maar een aantal personen met betrekking tot de boerenprotesten die vernielingen hebben uitgevoerd, brand hebben gesticht of afval hebben gedumpt zijn veroordeeld tot (lange) taakstraffen en/of voorwaardelijke gevangenisstraffen.

1104 stemmen , laatste: 03-02-2024, 11:23